Φόρος πολυτελείας από 293 ευρώ στα Ι.Χ.

advertisement

Στα τέλη Αυγούστου θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του φόρου πολυτελείας σε όσους διαθέτουν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες, και αεροσκάφη.

Η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα σήμερα στη Βουλή. Για τα σκάφη αναψυχής αναμένεται να επιβληθεί το τέλος παραμονής και πλόων. Ωστόσο η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης θα εφαρμοζόταν το 2014, αλλά τα δημοσιονομικά κενά, ανάγκασαν την κυβέρνηση να «φέρει» νωρίτερα τον σχετικό φόρο, προκειμένου να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού.

Ο φόρος πολυτελείας θα επιβληθεί σε Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, σε πισίνες και αεροσκάφη και υπολογίζεται ότι θα αποφέρει έσοδα ύψους άνω των 100 – 130 εκατ. ετησίως.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ο φόρος θα βεβαιωθεί με ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα (δηλαδή δεν θα ενσωματωθεί στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων). Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναμένεται να αποστείλει τα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα στα τέλη Αυγούστου.

Ο φόρος πολυτελείας όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα υπολογιστεί ως ποσοστό του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Για το 2014 αναμένονται αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού του φόρου πολυτελείας και πιθανόν να ληφθεί υπόψη και η αξία λιανικής πώλησης του οχήματος.

Ειδικότερα, το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα προβλέπει μεταξύ άλλων:

1. Φόρο στα Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω. Για τα αυτοκίνητα από 1.929 έως 2.500 κ.ε. ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Για τα Ι.Χ. επιβατικά από 2.500 κ.ε. και άνω ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Από την επιβολή του φόρου πολυτελούς διαβίωσης εξαιρούνται τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με παλαιότητα άνω των 10 ετών από το έτος πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα, δηλαδή αυτά που ταξινομήθηκαν έως και το τέλος του 2002 καθώς και τα επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης αναπήρων, τα οποία απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. 1.929 κ.ε. 5ετίας θα πληρώσουν φέτος φόρο πολυτελείας 418,70 ευρώ, για ένα Ι.Χ. 2.000 κ.ε. ο φόρος ανέρχεται σε 440 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητο 3.000 κ.ε. πενταετίας ο φόρος ανέρχεται στα 1.780 ευρώ.

2. Στις πισίνες -εξωτερικές και εσωτερικές- ο φόρος θα υπολογιστεί με ποσοστό 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης. Δηλαδή για μία εξωτερική πισίνα 30 τ.μ. ο φόρος θα ανέλθει στα 480 ευρώ.

3. Στα αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα. Ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται με συντελεστή 10% επί του ποσού του τεκμηρίου διαβίωσης. 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Σημειώνεται ότι ο φόρος πολυτελείας είχε επιβληθεί το 2011 σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη. Ο φόρος ίσχυσε μόνο για ένα έτος και επιβλήθηκε με συντελεστή 5% επί του τεκμηρίου για τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία.

4. Στο πολυνομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος. Ο νέος κώδικας προβλέπει την κατάργηση των αποδείξεων, ενώ θα διορθωθούν δεκάδες διατάξεις που είχαν προκαλέσει τόσο τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και τα φυσικά πρόσωπα. Ο νέος Κώδικας θα τεθεί σε ισχύ το 2014.