ΠΟΕ-ΟΤΑ: «Θα φύγουν 2.200 σχολικοί φύλακες, σε διαθεσιμότητα 3.500 δημοτικοί αστυνομικοί»-Νέα 24ωρη απεργία

advertisement

Νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, αποφάσισαν για σήμερα τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΕ ΟΤΑ. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.

Απόψε, θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα, που θα προκύψουν στην αυριανή μέρα.

Στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή, όπου πήγαν αμέσως μετά τη συνάντηση με την ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι συνδικαλιστές των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θα φύγουν άμεσα στα τέλη Ιουλίου οι 2.200 σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα βγουν σε διαθεσιμότητα οι 3.500-3.600 δημοτικοί αστυνόμοι. Η Δημοτική Αστυνομία θα καταργηθεί ως υπηρεσία, το 5%-10% από τους δημοτικούς αστυνόμους θα παραμείνουν στους δήμους προκειμένου να απορροφηθούν σε άλλες θέσεις και η πλειονότητα των υπολοίπων θα απορροφηθεί από το υπ. Δ. Τάξης.

Όπως είπε ο κ. Μπαλασόπουλος «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει τη βασική δεξαμενή για διαθεσιμότητα και απολύσεις. Αυτό που απομένει είναι να αντιμετωπίσουμε τη νέα κατάσταση. Γι’ αυτό θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Ερωτώμενος για το χθεσινοβραδινό περιστατικό με τον κ. Καμίνη, ο κ. Μπαλασόπουλος απάντησε: «Από το Δήμο Αθηναίων θα φύγει μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Μακάρι αυτή τη στιγμή ο κ. Καμίνης να ασχολιόταν με τα σοβαρά. Αλλά επιλέγει να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα».

«Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο Αθηναίων Β. Πολυμερόπουλος. «Αυτή τη στιγμή βγαίνουν 6.000 άτομα σε διαθεσιμότητα, ενώ θα υπάρξει και επόμενο κύμα μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις για διαθεσιμότητα και απολύσεις».

Ο κ. Πολυμερόπουλος άσκησε κριτική και στην ΚΕΔΕ σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντίδραση από την πλευρά της ΚΕΔΕ. Λένε ότι θα συνεχισθεί αύριο η διαπραγμάτευση. Αλλά γιατί ακριβώς διαπραγματεύονται; Θα αντιδράσουμε. Δεν μπορεί η αξιοπρέπειά μας να καταρρακώνεται κι εμείς να παραμένουμε απαθείς».

Αντιδράσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι

«Οι κ.κ. Μπουτάρης και Καμίνης υπέδειξαν στη σημερινή κυβέρνηση πώς θα γίνουν οι απολύσεις στους δήμους» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωτήρης Βάιος, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, και σχολίασε ότι από το δήμο Θεσσαλονίκης η συζήτηση αυτή τη στιγμή περί κινητικότητας και διαθεσιμότητας αφορά 170 δημοτικούς αστυνομικούς, 115 καθαρίστριες σε σχολεία, 120 σχολικούς φύλακες και 630 συμβασιούχους που έχουν υποβάλλει ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται να εκδικαστούν.

 

Παράλληλα προανήγγειλε αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα και την επιθεώρηση εργασίας προκειμένου να καταθέσει μήνυση κατά του Γιάννη Μπουτάρη για μη απόδοση στους εργαζόμενους των μέσων ατομικής προστασίας (είδη ρουχισμού και άλλα) παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, κάθε χρόνο ο δήμος εισπράττει ανταποδοτικά οφέλη της τάξης των 300.000 ευρώ ετησίως για το σκοπό αυτό.