Παιδιά με μανιοκατάθλιψη από γρίπη της εγκύου μητέρας

Έχετε αναρωτηθεί τι σχέση έχει η γρίπη με τη μανιοκατάθλιψη; Μέχρι σήμερα καμία, μέχρι που ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κολούμπια διαπίστωσαν πως εάν μια έγκυος μητέρα κολλήσει γρίπη, τότε το παιδί που θα γεννηθεί, έχει μέχρι και 4 φορές πιο πολλές πιθανότητες να εμφανίσει διπολική διαταραχή, ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη. Ο καθηγητής Άλαν Μπράουν από το Κολούμπια και η επιστημονική του ομάδα, μελέτησαν 815 εγκύους γυναίκες και διαπίστωσαν ότι όταν κάποια έγκυος κολλήσει γρίπη, τότε τετραπλασιάζει κατά μέσο όρο τον κίνδυνο το παιδί κάποια στιγμή να αναπτύξει την εν λόγω ψυχική διαταραχή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry».

Η μελέτη αυτή έρχεται απλά να επιβεβαιώσει παλαιότερες έρευνες της ίδιας ομάδας, που είχαν συνδέσει τη γρίπη κατά την εγκυμοσύνη με άλλη ψυχική διαταραχή, τη σχιζοφρένεια. Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος για κάτι τέτοιο παραμένει μικρός, αλλά θα πρέπει η έγκυος να προστατευθεί με αντιγριπικά εμβόλια για καλό και για κακό. “Υπολογίζουμε ότι 3 με 4 παιδιά στα 100, μπορεί να γεννηθούν με διπολική διαταραχή εάν η μητέρα κολλήσει γρίπη. Δηλαδή ποσοστό 3%- 4%. Αυτό επίσης δεν σημαίνει ότι όσα παιδιά παρουσιάσουν κάποια στιγμή διπολική διαταραχή, οι μητέρες τους πέρασαν γρίπη σαν έγκυες.
Το γιατί και πως συνδυάζεται έστω και σε χαμηλά ποσοστά η διπολική διαταραχή με τη γρίπη της εγκύου μητέρας, έχει μάλλον να κάνει με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου αλλά ακόμη οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει επακριβώς στη διαδικασία που συντελείται. Πάντως η γρίπη δεν θεωρείται ότι κάνει αυτή καθαυτή τη ζημιά στο έμβρυο, αλλά η αντίδραση του οργανισμού της μητέρας και του ανοσοποιητικού της συστήματος απέναντι στον ιό.

 

advertisement