Εισαγγελική έρευνα για την οικονομική διαχείριση του «Ερρίκος Ντυνάν»

Την οικονομική διαχείριση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» θα ερευνήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών, μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσεων,

σύμφωνα με τις οποίες εμφανίζεται αύξηση δωρεάν νοσηλειών με παράλληλη μείωση των εσόδων του.
Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή έκθεση για την αποδοτικότητα του νοσοκομείου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Στην έκθεση εμφανίζεται το νοσοκομείο παρόλο που τα έσοδα του μειώνονται, να τετραπλασιάζει σε μία τετραετία τον αριθμό των ασθενών, οι οποίοι νοσηλεύονται δωρεάν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, γεννώνται ερωτηματικά από το σύνολο των οικονομικών εκθέσεων και της εσωτερικής αλληλογραφίας, για τη διαχείριση του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», που ανήκει στο Ίδρυμα, Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), ο οποίος, μεταξύ άλλων, οφείλει και να περιθάλπει απόρους.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με την έκθεση για τη «Διερεύνηση των όρων αποδοτικότητας του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν», που συντάχθηκε τον Μάιο του 2010 «επισημαίνονται τουλάχιστον «περίεργα ευρήματα»: Παρατηρείται σειρά ειδικών συμβάσεων με Ταμεία που σχετίζονται με δικαστικούς, υπαλλήλους διοικητικών δικαστηρίων, απόστρατους αξιωματικούς της αστυνομίας και άλλες ομάδες, που νοσηλεύονται «με έκπτωση».

Εκπτώσεις προβλέπονται επίσης και για τον ΕΔΟΕΑΠ (δημοσιογράφοι) για τους οποίους έχει καθοριστεί ειδικός «τιμοκατάλογος», όπως και για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών αλλά και για το Σώμα Ορκωτών Λογιστών για τους οποίους προβλέπεται έκπτωση 25% «στο τιμολόγιο των ιδιωτών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας ο αριθμός των «δωρεάν νοσηλευθέντων» εκτοξεύθηκε από 2,1% του συνόλου το 2005 σε 11% (2.300 περιστατικά, δηλαδή) το 2009. Το κόστος αυτό αντιστοιχεί στο 55,3% της συσσωρευμένης ζημίας, δηλαδή περί τα 33,6 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με το υπό εισαγγελική διερεύνηση δημοσίευμα η διαχείριση του νοσοκομείου, σύμφωνα με την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton, είχε ως αποτέλεσμα να εμφανίσει το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 71,7 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2010 και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ένα χρόνο αργότερα, που είχαν αυξηθεί στα 143 εκατομμύρια, έναντι 21 εκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του 2001 με την είσοδο της χώρας στο ευρώ.

Η έρευνα έχει στόχο να εξακριβώσει την βασιμότητα των καταγγελιών και να εντοπίσει αν προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

 

advertisement