Η ΟΛΜΕ καλεί το Υπ. Παιδείας σε Debate

Τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης καταγγέλλει η ΟΛΜΕ σχετικά με την «προκαταβολική ποινικοποίηση» της απόφασης για απεργία και την άμεση επιστράτευση των εκπαιδευτικών.

Παράλληλα καλεί το υπουργείο Παιδείας σε δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο σε εθνικό δίκτυο με εκπροσώπους του υπουργείου, της ΟΛΜΕ και των πολιτικών κομμάτων, ενώ ζητά από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ να κηρύξουν την Παρασκευή 17/5 Πανεργατική Πανελλαδική απεργία για την καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού, την καταστρατήγηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας αλλά και τη στήριξη των κοινωνικών αγαθών που απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επιστράτευση των εκπαιδευτικών, χωρίς μάλιστα να έχει κηρυχθεί επίσημα απεργία της ΟΛΜΕ μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπέγραψε την απόφαση για την επιστράτευση των καθηγητών και τα περίπου 88.000 φύλλα πορείας αναμένεται να σταλούν το πρωί της Δευτέρας.

Στο σκεπτικό της η απόφαση του πρωθυπουργού αναφέρει πως «υπάρχει επιτακτική ανάγκη αποτροπής των απειλούμενων δυσμενών συνεπειών από την προταθείσα, με την από 10 Μαΐου 2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ, εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την 17η Μαΐου 2013, πρώτη ημέρα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων του σχολικού έτους 2012-2013 και από κάθε άλλη προταθησόμενη ή κηρυχθησόμενη εντός της περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωσή τους, καθώς και η σημαντική διαταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας και τους σοβαρούς κινδύνους που επαπειλούνται για τη δημόσια τάξη και την υγεία των υποψηφίων στις ανωτέρω εξετάσεις, αιφνιδίως, επτά ημερολογιακές ημέρες πριν από την διεξαγωγή τους».

Από το υπουργείο Παιδείας απαντώντας στις κατηγορίες της ΟΛΜΕ για αντισυνταγματική απόφαση απαντούν πως «η απόφαση για πολιτική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης είναι πολιτικά ορθή και συνταγματικά επιβεβλημένη». «Ο υπουργός Παιδείας είχε τη συνταγματική υποχρέωση και το ηθικό καθήκον να μην αναμένει την υλοποίηση του συγκεκριμένου κινδύνου, αλλά την έγκαιρη αποτροπή του με σκοπό την εξυπηρέτηση άμεσου και επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή την προστασία των υποψηφίων» ανέφεραν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

«Ο κίνδυνος και η απειλή “γεννήθηκαν’ με την αναγγελία της 24ωρης και των 5μερων απεργιακών κινητοποιήσεων που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ αποφάσισε. Η επικύρωση των αποφάσεών του, η αναμονή της επικύρωσης των προτάσεών του από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ δύο ημέρες προ της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η διόγκωση του κινδύνου και ο πολλαπλασιασμός των δυσμενών συνεπειών στην ψυχολογία των υποψηφίων» αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.

«Η επίκληση αντισυνταγματικότητας της “επιστράτευσης” των εκπαιδευτικών, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τύπου “εάν μας επιστρατεύσουν θα κοιτούμε με το κεφάλι ψηλά τους συναδέλφους μας”, καθώς και παράθεση αιτημάτων για κατάργηση νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία τριετία λίγες μέρες πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις, πιστοποιούν ότι μοναδικός στόχος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ ήταν και παραμένει η ακύρωση των προσπαθειών των μαθητών διαμέσου της ακύρωσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων» κατέληγαν πηγές του υπουργείου Παιδείας.

Το Σάββατο το ΔΣ της ΟΛΜΕ πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη και αποφάσισε να εμμείνει στην αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις Πανελλαδικές. Η πρόταση έχει κατατεθεί στις ΕΛΜΕ, οι οποίες θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις και θα αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις. Σημειώνεται πως την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των ΔΣ των ΕΛΜΕ της Αττικής για ενημέρωση και συγκρότηση κεντρικής απεργιακής επιτροπής. Τη Δευτέρα 13/5 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάτω από τα γραφεία της ΟΛΜΕ, ενώ το ΔΣ της Ομοσπονδίας ανακοίνωσε πως θα καταγγείλει σε όλες τις διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών την πολιτική του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.

Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως το υπουργείο Παιδείας κατακλύζει τα ΜΜΕ με «non papers» που διαστρεβλώνουν τα αιτήματα και τις θέσεις των εκπαιδευτικών, ενώ αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο με την ΟΛΜΕ και την επίλυση των κρίσιμων προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών. Παράλληλα καλεί την ηγεσία του Υπ. Παιδείας να αποσύρει το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών, να δεσμευτεί ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση μόνιμου ή αναπληρωτή καθηγητή, ότι δεν θα κλείσει καμία σχολική μονάδα και να ορίσει άμεσα συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Επίσης προτείνει την πραγματοποίηση μέσα στις επόμενες ημέρες δημόσιου τηλεοπτικού διαλόγου σε εθνικό δίκτυο με εκπροσώπους του Υπ. Παιδείας, της ΟΛΜΕ και των πολιτικών κομμάτων.

Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον «αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο έχει περιέλθει πλέον η κυβέρνηση, με την απόφασή της να καταστείλει και τον απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών, απόφαση που προδίδει η διοχέτευση πληροφοριών στα ΜΜΕ για προληπτική πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών, μάλιστα πριν καν αυτή αποφασιστεί από τη ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ, που είναι  προγραμματισμένη για την Τετάρτη 15/5. Αν ισχύσει αυτό θα πρόκειται για μια πρωτοφανή, παράνομη και αντισυνταγματική ενέργεια».

Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «το πρωτόγνωρης βαρβαρότητας μέτρο της ποινικοποίησης της απόφασης- εισήγησης της ΟΛΜΕ για απεργία» με το οποίο «η κυβέρνηση μετατρέπει κάθε απεργιακή  και αγωνιστική  κινητοποίηση ουσιαστικά σε ιδιώνυμο αδίκημα».

«Στην προσπάθειά της να συγκαλύψει τον κατασταλτικό  χαρακτήρα της πολιτικής της η κυβέρνηση επικαλείται δήθεν την ευαισθησία της απέναντι  στους δοκιμαζόμενους και διαγωνιζόμενους μαθητές μας, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των οποίων εμείς ως εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε στην κατεύθυνση της άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων στη μόρφωση και της κατάργησης των φραγμών στη γνώση που σταθερά πολλαπλασιάζουν με την πολιτική τους», επισημαίνει η ΟΛΜΕ.

«Η κυβέρνηση  κηρύσσει εχθρούς τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς, ποινικοποιεί  ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ (!) την απεργιακή μας κινητοποίηση, στο όνομα δήθεν της ομαλής διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων, στην πράξη όμως με συγκαλυμμένο το στόχο της ΜΑΖΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ 12.000 Αναπληρωτών και Ωρομισθίων άμεσα, αλλά και αρκετών χιλιάδων μονίμων εκπαιδευτικών που θα βρεθούν χωρίς διδακτικό ωράριο και οργανική θέση, με τα νέα μέτρα της αύξησης των ωρών διδασκαλίας, των συγχωνεύσεων σχολείων και τμημάτων, της νέας αντιεκπαιδευτικής αλλαγής του προγράμματος των σπουδών στο Νέο Γενικό και Τεχνολογικό Λύκειο».

Η ΟΛΜΕ τονίζει πως:

•Είναι προφανές ότι στόχος της είναι  να θέσει στο γύψο και τα στοιχειώδη συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα, σε συνθήκες επιβολής μιας στυγνά αντιλαϊκής πολιτικής φτώχειας, απολύσεων, ανεργίας και περικοπών, που κλείνει κάθε δρόμο μόρφωσης και εργασίας ιδιαίτερα στη νέα γενιά, για την οποία τάχα κόπτεται.
•Είναι φανερό ότι το Υπουργείο Παιδείας αισθάνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει την απεργία των καθηγητών με την παραπληροφόρηση και τη συκοφαντία που έχει εξαπολύσει μέσω των non papers στα ΜΜΕ.
•Είναι φανερό ότι αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό για να καταστείλει την απεργία των καθηγητών.
•Είναι φανερό ότι αισθάνεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκπαιδευτικών, κάθε μέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο αποφασισμένη να δώσει τη μάχη.
•Δεν θα ανεχθούμε πλέον αυτή τη βάρβαρη πολιτική που διαλύει το δημόσιο σχολείο και εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς.
•Ο αγώνας αυτός δεν είναι αγώνας μόνο των εκπαιδευτικών. Είναι αγώνας όλου του λαού για να μη διαλυθεί το δημόσιο σχολείο από τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων.
•Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις ΓΣ των ΕΛΜΕ που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 13/5.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς τους διαγωνιζόμενους μαθητές μας και με τον αγώνα μας προασπιζόμαστε και τα δικά τους μορφωτικά-εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Αντιστεκόμαστε μαζικά στο κλίμα της καταστολής και ποινικοποίησης. Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες είναι αδιαπραγμάτευτες. Όλοι μαζί μπορούμε να τους νικήσουμε».

 

advertisement