Αυτοδίκαιη άρση βουλευτικής ασυλίας για ”ναζί” συμπεριφορά

Σοβαρές κυρώσεις για βουλευτές αλλά και κόμματα τα οποία εμπλέκονται σε φαινόμενα ρατσιστικής βίας θα περιλαμβάνει κατά πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που εντός της ημέρας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

πριν πάρει την άγουσα για τη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιπτώσεις που βουλευτής εμπλέκεται σε ενέργειες ρατσιστικής βίας τότε, βάσει του νομοσχεδίου, θα του επιβάλλεται στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και συνεπώς θα χάνει το αξίωμά του. Αντίστοιχα στην περίπτωση που εμπλεκόμενος είναι πρόεδρος πολιτικού κόμματος, τότε ο σχηματισμός θα στερείται της κρατικής επιχορήγησης. Το νομοσχέδιο το οποίο, όπως παραδέχθηκε δημοσίως σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, συνδέεται με τις ενέργειες της Χρυσής Αυγής, έχει ως στόχο μεταξύ άλλων να θεσπίσει μια «νέα ποινική αντιμετώπιση συμπεριφορών με νεοναζιστικό πρόσημο».

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί, κατά πληροφορίες, η περίπτωση ναζιστικού χαιρετισμού από μέλος της Βουλής. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν κάποιος βουλευτής αναφερθεί από το βήμα της Βουλής σε προτροπές ή απειλές βιαιοπραγίας κατά προσώπων που έχουν σχέση με τη φυλή, το χρώμα και την καταγωγή ή ακόμα εάν εγκωμιάσει φασίστες ή ναζιστές εγκληματίες πολέμου, αν χρησιμοποιήσει τα σύμβολά τους ή αν απευθύνει τον σχετικό χαιρετισμό, τότε θα αίρεται αυτοδικαίως η ασυλία του και θα παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Σε περίπτωση δε που κριθεί αμετάκλητα ένοχος, τότε θα στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων και θα εκπίπτει του αξιώματός του. Μέχρι δε την έκτιση της ποινής, δεν θα μπορεί να θέσει υποψηφιότητα σε εκλογές.

Πρόστιμο ώς 20.000 ευρώ

Οσοι κρίνονται ένοχοι για δράσεις ρατσιστικής βίας ή «ξενοφοβίας», πέραν της φυλάκισης θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 20.000 ευρώ και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Εν αναμονή της διαβούλευσης του νομοσχεδίου πάντως εγείρονται αντιδράσεις αλλά και φόβοι για τις νέες ρυθμίσεις. Βασικό σημείο αιχμής αναμένεται να αποτελέσει -εφόσον συμπεριληφθεί- διάταξη που προβλέπει τιμωρία για όσους αρνούνται γενοκτονίες ή εγκλήματα πολέμου που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς, αλλά και από το ελληνικό κοινοβούλιο. Παράλληλα, έντονες είναι οι αντιδράσεις και από το ΚΚΕ το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει μεταξύ αλλων ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί προπομπό για επικίνδυνες διατάξεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, τη δράση ριζοσπαστικών οργανώσεων και των κομμουνιστών».

 

advertisement