“Να αγκαλιάσουμε όλες τις επενδύσεις”

Η Πάτρα φιλοξενεί το «1ο Περιφερειακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας για την Νέα Αναπτυξιακή Προγραμματική Περίοδο 2014-2020». Η διεξαγωγή του είναι μια καλή αφορμή για να τεθούν επί τάπητος προβληματισμοί, σκέψεις και προτάσεις, για την επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης, η οποία περνάει μόνο μέσα από την έλευση επενδύσεων που θα επιφέρουν με τη σειρά τους και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που τόσο έχουμε ανάγκη. Άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, δεν υπάρχει. Και αυτόν θα πρέπει να ακολουθήσουμε, δημιουργώντας ένα πλαίσιο κινήτρων κι ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών.

Δυστυχώς, όμως, την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλει τιτάνιες προσπάθειες για να γίνουν στη χώρα οι επενδύσεις που συνιστούν οξυγόνο για την ελληνική οικονομία, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί υπονομευτικά στην προαναφερόμενη κατεύθυνση.
Παρότι θα έπρεπε να λειτουργεί θεσμικά, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση που είναι, ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εκφραστής μιας πεπαλαιωμένης αντίληψης που ήθελε για δεκαετίες τη χώρα να είναι εχθρική στο άκουσμα οποιασδήποτε μεγάλης επένδυσης, και με τίμημα βαρύτατο, αφού το αποτέλεσμα ήταν πολλές μεγάλες επενδύσεις να διωχθούν. Και να γίνουν, όχι στην Ελλάδα, αλλά στο εξωτερικό.
Και όχι μόνο αυτό. Παρά τις μεγαλοστομίες του, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταπιαστεί, επί της ουσίας, με το μείζον ζήτημα της ανεργίας, παρότι αυτό επιβάλλεται. Αλλά για να το κάνει, θα πρέπει και να προσαρμοστεί στη σκληρή πραγματικότητα.
Μέχρι σήμερα οι άνεργοι προέρχονται αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα και εκεί θα πρέπει να επιστρέψουν όταν καταφέρουν να βγουν από το καθεστώς της ανεργίας στο οποίο έχουν περιέλθει.
Επομένως, και καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει ή αντιμετωπίζει με εμφανή αρνητισμό κάθε επενδυτική προσπάθεια ή σκέψη, τίθεται το εύλογο ερώτημα: Έχει σκεφτεί κάποια ουσιαστική εναλλακτική πρόταση για τους ανέργους ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των γενικόλογων εξαγγελιών του, για μια μελλοντική αποκατάστασή τους;
Και, αλήθεια, πώς θα αντιμετωπίσει την ανεργία; Μήπως με την πρόσληψη δεκάδων, εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, στο Δημόσιο; Ρητορικά τα ερωτήματα, απαντώνται από μόνα τους, με βάση την κοινή λογική.
Ας μιλήσουμε, λοιπόν, σοβαρά και ρεαλιστικά. Είναι προφανές ότι τον τεράστιο στρατό ανέργων δεν θα μπορέσει να τον απορροφήσει το Δημόσιο, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει αύριο το πρωί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και είναι στον ιδιωτικό τομέα, και μόνο σε αυτόν που μπορεί να ελπίζει, οποιαδήποτε κυβέρνηση, για να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας.
Ως εκ τούτου, με δεδομένη αυτή την αναμφισβήτητη πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητά της την προσέλκυση των απαιτούμενων επενδύσεων για να πάρει πάλι μπροστά η οικονομία.
Και βέβαια, είναι αυτονόητο, ότι κάθε επένδυση πρέπει να αντιμετωπίζεται με πολύ αυστηρά και σκληρά κριτήρια. Όμως, όσες από αυτές πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια, θα πρέπει και να πραγματοποιούνται.
Διότι, σε κάθε περίπτωση, με 27% ανεργία στην Ελλάδα, όλες τις επενδύσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, πρέπει να τις αγκαλιάσουμε, είτε είναι μεγάλες είτε μικρές, είτε ελληνικές είτε ξένες.

 

advertisement