Δεύτερη η Ελλάδα στο διαδικτυακό εκφοβισμό

Τη δεύτερη θέση πίσω από τη Ρουμανία καταλαμβάνει η Ελλάδα στον διαδικτυακό εκφοβισμό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το φαινόμενο του εκφοβισμού μέσω του Διαδικτύου (γνωστό και ως cyber bullying), δηλαδή οποιασδήποτε πράξης επιθετικής συμπεριφοράς ή παρενόχλησης που πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας (διαδίκτυο, κινητά τηλέφωνα) παίρνει νέες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής μελέτης -της οποίας φορέας υλοποίησης στην Ελλάδα ήταν η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – μεγαλύτερα ποσοστά cyber bullying παρουσιάζονται σε Ρουμανία (37.3%), και Ελλάδα (26.8%) , ενώ ακολουθούν οι Γερμανία (24.3%), Πολωνία (21.5%), Ολλανδία (15.5%), Ισλανδία (13.5%) και Ισπανία (13.3 %).

«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας. Όποιο παιδί ξεχωρίζει, είτε εμφανισιακά, είτε πνευματικά, στοχοποιείται εύκολα από τους συμμαθητές του, οι οποίοι ικανοποιούν τη ανάγκη τους για επιβολή εξουσίας και ελέγχου», εξηγεί στο Metrogreece.gr  η κα. Άρτεμις Τσίτσικα, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής. Διευκρινίζει δε πως πολλοί είναι και οι νέοι που επιτίθενται σε συνομήλικούς τους για λόγους ψυχαγωγίας, αγνοώντας τον αντίκτυπο μιας τέτοιας συμπεριφοράς στην ψυχολογία του άλλου παιδιού.

Ακόμη, η κα. Τσίτσικα υπογραμμίζει ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις οικογενειακές σχέσεις, καθώς, όπως λέει, οι γονείς «παρκάρουν» τα παιδιά τους στο διαδίκτυο και δίνουν μεγαλύτερη βάση στις καθημερινές ανάγκες τους σπιτιού.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με την ίδια, δε μπορεί εύκολα να εξαλειφθεί μιας και το διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα «ελκυστικό» για τους εφήβους λόγω της «δίψας» τους για ζωή αλλά και της περιέργειάς τους για τα πάντα. Η λύση, κατά τη γνωστή επιστήμονα, είναι η εκπαίδευση των νέων στη διαχείριση του κινδύνου προκειμένου να μην βλάπτονται από την έκθεση αυτή αλλά και η οριοθέτηση των γονέων.

Πως αντιμετωπίζεται

Σύμφωνα με την κα. Δάρρα,ψυχολόγο και εκπρόσωπο της γραμμής βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ, επιτακτική είναι η ανάγκη λήψης μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου. Η σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων, όπως υποστηρίζει, είναι καίριας σημασίας. «Για να ανοιχτεί το παιδί και να εξομολογηθεί το πρόβλημά του στο γονέα, θα πρέπει να υπάρχει μια υγιής και αρμονική σχέση μεταξύ τους. Η συμβουλή μας για τα θύματα του cyber bullying είναι ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απαντάνε σε προσβλητικά μηνύματα, αλλά να μπλοκάρουν αμέσως τον χρήστη που τους επιτίθεται».

Τέλος, όσον αφορά το ρατσισμό, προτείνει από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού, οι γονείς να μυήσουν τα παιδιά τους στην έννοια της ισότητας, μέσα από διάφορα σχετικά παραμύθια.
Αξίζει να επισημανθεί πως γονείς, εκπαιδευτικοί και έφηβοι που διαπιστώνουν προβλήματα διαδικτυακού εκφοβισμού μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

 

advertisement