Σαν σήμερα: 8 Απριλίου 1877 η επίσημη Ελλάδα αποχαιρετά τον Αδαμάντιο Κοραή

Στο Α’ νεκροταφείο της Αθήνας, η επίσημη Ελλάδα αποχαιρετούσε με καθυστέρηση 43 χρόνων ένα από τα πιο λαμπρά παιδιά της: Ήταν 8 Απριλίου 1877 και τα λείψανα του Αδαμάντιου Κοραή ενταφιάζονταν στην πατρική γη.

Είχαν μεταφερθεί από τη Γαλλία, όπου πέθανε στις 25 Μαρτίου 1833, σε ηλικία 85 χρόνων. Είχε γεννηθεί στη Σμύρνη το 1748, αλλά καταγόταν από τη Χίο. Τέλειωσε την Ευαγγελική σχολή, πήγε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και στο Μομπελιέ της Γαλλίας, όπου σπούδασε ιατρική και πήρε διδακτορικό δίπλωμα, γράφοντας στα λατινικά διατριβή με τίτλο «Πυρετολογίας σύνοψις».

Στα 1788, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου γνώρισε εποχές φοβερής φτώχειας. Για να ζήσει, έκανε μεταφράσεις ιατρικών συγγραμμάτων και δίδασκε την ελληνική γλώσσα. Πεποίθησή του ήταν ότι οι Έλληνες έπρεπε να μορφωθούν, αν ήθελαν ν’ αποκτήσουν τη λευτεριά τους, σε αντίθεση με τον Ρήγα που πίστευε πως η λευτεριά είναι πρώτη προϋπόθεση της μόρφωσης. Για να συμβάλλει στη μόρφωση των Ελλήνων, ο Κοραής βάλθηκε να εκδώσει όσο μπορούσε πιο πολλά αρχαία συγγράμματα. Έτσι, εξέδωσε τα κλασικά έργα: «Χαρακτήρες» του Θεόφραστου, «Περί αέρων, υδάτων και τόπων» του Ιπποκράτη, «Αιθιοπικά», του Ηλιόδωρου, «Τα κατά Δάφνιν και Χλόην ποιμενικά» του Λόγγου, «Λόγοι» του Ισοκράτη, «Ποικίλη Ιστορία» του Αιλιανού, «Βίοι παράλληλοι» του Πλούταρχου, «Εις εαυτόν» του Μάρκου Αυρήλιου, «Ηθικά Νικομάχεια» του Αριστοτέλη, «Απομνημονεύματα» του Ξενοφώντα, «Ο κατά Λεωκράτους λόγος» του Λυκούργου κ.λπ.

Παράλληλα, έγραφε διάφορα έργα που απευθύνονταν στους Έλληνες, με συμβουλές, και στους λαούς της Ευρώπης, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση στην Ελλάδα («Πολεμιστήριον σάλπισμα», «Υπόμνημα περί της παρούσης καταστάσεως του πολιτισμού εν Ελλάδι», «Αυτοσχέδιοι στοχασμοί» κ.λπ.). Σπουδαιότατο έργο του είναι τα «Άτακτα», με γλωσσικό, ετυμολογικό, λεξικογραφικό, ηθικό, πολιτικό και αρχαιολογικό περιεχόμενο.

Πίστευε με πάθος πως είναι ολέθρια η επιστροφή στην αρχαία ελληνική γλώσσα αλλά επέμενε να καθαριστεί η καθομιλουμένη από τους βαρβαρισμούς που θα έπρεπε να αντικατασταθούν «με δανεισμό από τον πλούτο της αρχαίας».

historyrepotr.gr

 

advertisement