«Η φορολογική αφαίμαξη στεγνώνει την αγορά και καθηλώνει την ανάπτυξη…»

Με αφορμή τη νέα πτώση του τζίρου στο εμπόριο και τα χιλιάδες “λουκέτα” στην αγορά, σε συνδυασμό με τη δυσβάσταχτη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κάμψη του τζίρου στην αγορά έφερε μόνο το 2012 περίπου 93.500 χαμένες θέσεις εργασίας και η απασχόληση στο εμπόριο διαμορφώθηκε κάτω από τις 700.000 θέσεις για πρώτη φορά από το 1999.
Από την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου προκύπτει σημαντική επιδείνωση στο σύνολο των επιχειρήσεων του εμπορίου, με νέα πτώση στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία, αλλά και συρρίκνωση της κεφαλαιουχικής βάσης του εμπορίου.

Επίσης, πραγματικό ενδεχόμενο αποτελεί η “στάση πληρωμών”, αφού 3 στις 5 εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σήμερα το εμπόριο πεθαίνει, γιατί έχει στεγνώσει η αγορά από ρευστό και οι τράπεζες αδυνατούν να δανείσουν ακόμα και τις πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.
Την ίδια στιγμή το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ζητά από τον ιδιωτικό τομέα να είναι απόλυτα συνεπής απέναντι στο κράτος.
Υπάρχουν επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί το κράτος τους χρωστάει και δεν πληρώνει.
Προκειμένου να τονωθεί η κίνηση στην αγορά και να αναθερμανθεί η οικονομία η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για: 1) ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 2) μείωση των φορολογικών συντελεστών και του ΦΠΑ, 3) παροχή κινήτρων για αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, 4) μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, 5) πλήρη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, με αρχική μείωση της εθνικής συνεισφοράς, 6) επανενεργοποίηση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων και 7) άμεση εξόφληση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους προς τους ιδιώτες.
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η λύση δεν μπορεί να αναζητείται σε πρόσθετα φορολογικά μέτρα, αποκλειστικά ταμιευτικού χαρακτήρα, που αυξάνουν τη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.
Το τρίπτυχο οικονομική κρίση – υστέρηση εσόδων – λήψη νέων φορολογικών μέτρων, δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο στα δημόσια οικονομικά της χώρας, από τον οποίο η έξοδος δεν είναι εμφανής.
Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να επιβάλλει νέους έκτακτους φόρους ή να αυξάνει τους φορολογικούς συντελεστές υφιστάμενων φόρων, θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην προσπάθεια είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ή τουλάχιστον όσων δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης.
H φορολογική πολιτική των τελευταίων ετών διέλυσε τις οικονομικές δομές, αποτελείωσε την αγορά, εξόντωσε την επιχειρηματικότητα, εκτόξευσε τα ποσοστά της ανεργίας, οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας στην απόγνωση και όλη την κοινωνία στην κατάθλιψης και το φόβο για το αύριο…»._

 

advertisement