Σαν σήμερα: 4 Απριλίου 1768 η Ταϊτή και η μπουκαμβίλια

Ο Λουδοβίκος Αντώνιος ντε Μπουγκαινβίλ γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1729 στο Παρίσι. Στα 24 του, ήταν αξιωματικός του γαλλικού στρατού στον Καναδά.

 

Στα 38 του, αξιωματικός του ναυτικού και κατακτητής των νησιών Φώκλαντ που, τέσσερα χρόνια αργότερα (1767), εκχωρήθηκαν στην Ισπανία. Από το 1766, ήταν επικεφαλής μιας γαλλικής αποστολής που σκοπό είχε τον γύρο του κόσμου. Φυσιοδίφες και άλλοι επιστήμονες τον συνόδευαν.

Πέρασε το στενό του Μαγγελάνου (στο νοτιότερο σημείο της Αμερικής) και βρέθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό.

Στις 4 Απριλίου 1768, ανακάλυψε την Ταϊτή, το κυριότερο από τα νησιά της γαλλικής Πολυνησίας. Την ίδια χρονιά, βρέθηκε σε ένα πανέμορφο νησί της Μελανησίας, στο αρχιπέλαγος του Σολομώντα, στον νότιο Ειρηνικό ωκεανό.

Το βάφτισε Bougainville. Βγήκε στην ακτή και την είδε γεμάτη αναρριχόμενα φυτά με όμορφα λουλούδια. Ξερίζωσε μερικά για να τα μεταφέρει στην Γαλλία. Οι ρίζες θα έπιαναν και το φυτό θα γινόταν της μόδας. Ακόμα είναι. Το φυτό ονομάστηκε bougainvillea. Στα ελληνικά, μεταφράστηκε ως βουγαιμβιλαία. Όμως, εμείς το λέμε μπουκαμβίλια.

Ο Μπουγκαινβίλ συνέχισε το ταξίδι του χωρίς να δει την Αυστραλία κι ολοκλήρωσε τον γύρο της Γης τον Μάρτιο του 1769, έχοντας χάσει επτά άνδρες που πέθαναν από σκορβούτο. Στα 1772, ήταν γραμματέας του Λουδοβίκου ΙΕ’.

Γλίτωσε τις σφαγές στο επαναστατημένο Παρίσι, στα 1792, και μπήκε στην υπηρεσία του Μεγάλου Ναπολέοντα.

Ο Βοναπάρτης τον έκανε γερουσιαστή και μέλος της λεγεώνας της Τιμής. Πέθανε στο Παρίσι, στις 31 Αυγούστου 1811.
historyreport.gr

advertisement