Σαν σήμερα: 18 Μαρτίου 1965 περίπατος στο διάστημα

Τον Οκτώβριο του 1964, τρεις Σοβιετικοί κοσμοναύτες είχαν πετάξει στο διάστημα με το Βόσχοντ-1. Κινούνταν άνετα μέσα στο διαστημόπλοιο χωρίς τις ειδικές στολές υπό πίεση.

 

Πέντε μήνες αργότερα, στις 18 Μαρτίου 1965, οι κοσμοναύτες Πάβελ Μπελάγιεφ και Αλεξέι Λεόνοφ εκτοξεύτηκαν στο διάστημα με το Βόσχοντ-2. Η αποστολή τους ήταν διαφορετική. Καθώς ο Μπελάγιεφ οδηγούσε το διαστημόπλοιο, ο Λεόνοφ φόρτωσε στην πλάτη του μπουκάλες οξυγόνου, άνοιξε την πόρτα και πήδηξε στο κενό.

Ένα μακρύ κορδόνι (ο ομφάλιος λώρος, όπως το ονομάζουν) τον κρατούσε κοντά στο διαστημόπλοιο. Μοιάζοντας να κολυμπά, παρά περπατώντας, ο Λεόνοφ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκανε «περίπατο στο διάστημα», εκτεθειμένος στις κοσμικές ακτίνες και προστατευμένος με την ειδική στολή του.

Διασκεδάζοντας το διαστημικό του «κολύμπι», ο Λεόνοφ κινηματογράφησε με μια φορητή κάμερα τη Γη και τον ατέλειωτο έναστρο ουρανό. Έπειτα, ξαναγύρισε στο διαστημόπλοιο, έκλεισε την πόρτα και κάθισε μπροστά στο φινιστρίνι. Ένα παράτολμο εγχείρημα έγινε και τέλειωσε με πολύ απλό τρόπο.

Όταν το Βόσχοντ 2 ξαναγύρισε στη γη, ο Λεόνοφ είπε:

«Είδα την απέραντη όψη της Γης, το μισό της υδρογείου. Είδα τη χώρα μας, από τη Μαύρη θάλασσα ως το νησί Σαχαλίνη».

Στις 3 Ιουνίου 1965, ο Αμερικανός Έντουαρντ Ουάιτ ήταν ο δεύτερος άνθρωπος που έκανε περίπατο στο διάστημα. Σήμερα, οι περίπατοι του είδους αυτού αποτελούν ρουτίνα.

historyreport.gr

advertisement