»Καθαρά» τα όπλα που βρήκε η Αντιτρομοκρατική στα Εξάρχεια

Του Γιάννη Σουλιώτη
Στις 6 Μαρτίου και για τέσσερις ημέρες είχε μισθώσει ο 35χρονος Π. Α το θαλασσί Hyundai Getz μέσα στο οποίο βρέθηκαν κρυμμένα όπλα και πυρομαχικά.

Το αυτοκίνητο ήταν μισθωμένο από εταιρεία στην πλατεία Αττικής και για την ενοικίασή του ο 35χρονος είχε δηλώσει τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς του.

Από καταθέσεις μαρτύρων που έχει συγκεντρώσει η Αντιτρομοκρατική προκύπτει ότι ο 35χρονος στάθμευσε το βράδυ της Παρασκευής το αυτοκίνητο σε parking επί της οδού Νοταρά στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με όσα o 35χρονος φέρεται να είπε στον υπάλληλο του parking, επρόκειτο να επιστρέψει το πρωί του Σαββάτου για να παραλάβει το Ι.Χ κάτι που τελικά δεν συνέβη.

 

Το πρωί του Σαββάτου, ο ιδιοκτήτης του γραφείου ενοικιάσεων προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον 35χρονο δίχως ωστόσο αποτέλεσμα. Το πρωί της Τρίτης και ενώ ο Π.Α παρέμενε άφαντος ο ιδιοκτήτης του parking της οδού Νοταρά τηλεφώνησε στο γραφείο ενοικιάσεων προκειμένου να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου ότι ένα Hyundai Getz που είχε μισθωθεί από το συγκεκριμένο γραφείο βρίσκονταν επί τρεις ημέρες σταθμευμένο στο σημείο.

Από την κατάθεσή του στην Αντιτρομοκρατική προκύπτει ότι ο ιδιοκτήτης του γραφείου ενοικιάσεων παρέλαβε το αυτοκίνητο την Τρίτη το μεσημέρι και μετά από καθιερωμένο έλεγχο στο εσωτερικό του εντόπισε τα όπλα και ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα πάντως με μια διαφορετική εκδοχή, ο 35χρονος είχε ενημερώσει το γραφείο ενοικιάσεων ότι επρόκειτο να καθυστερήσει για μερικές ακόμα μέρες την επιστροφή του Ι.Χ και επομένως δεν μπορούσε να προβλέψει ότι το κρυμμένο οπλοστάσιο θα εντοπίζονταν από τις αρχές. Τα 2 καλάσνικοφ και οι 4 χειροβομβίδες ήταν τοποθετημένα μέσα σε σάκους ενώ μέσα σε δύο παραλληλόγραμμα μεταλλικά κουτιά βρέθηκαν 1.500 περίπου σφαίρες.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ που προΐστανται των ερευνών εκτιμούν ότι ο 35χρονος μίσθωσε το αυτοκίνητο προκειμένου να πραγματοποιήσει μεταφορά των όπλων και των πυρομαχικών, ενώ από τη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ προέκυψε ότι ο 35χρονος κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών μίσθωνε τακτικά αυτοκίνητα από το ίδιο γραφείο ενοικιάσεων.

Μέχρι αργά χθες δεν είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της βαλλιστικής εξέτασης στα δύο καλάσνικοφ που βρέθηκαν στο χώρο αποσκευών του Hyundai. Ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ ωστόσο με άμεση γνώση της πορείας των ερευνών αποκάλυψε χθες στην «Κ» ότι «τα όπλα δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια ένοπλη ενέργεια κατά το παρελθόν».

Από την έρευνα στο διαμέρισμα της οδού Σκυλίτση στα Εξάρχεια, κατά πληροφορίες, δεν προέκυψαν αξιοποιήσιμα ευρήματα (ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατασχέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και 2 στικάκια USB). Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 35χρονος έμενε (τουλάχιστον κατά το παρελθόν ) στην οδό Μεσολογγίου.

Στην Αντιτρομοκρατική εξετάζονται σενάρια που θέλουν τον 35χρονο τροφοδότη εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων με όπλα. Επίσης, ερευνάται τυχόν εμπλοκή του σε ένοπλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

advertisement