Χιλή: Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου τίθεται σε λειτουργία

Αύριο τίθεται σε λειτουργία το Atacama Large Millimeter Array (ALMA). Πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, το οποίο κοστίζει ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Βρίσκεται στην έρημο της Χιλής και σε υψόμετρο 5.500 μέτρων.
Το ALMA, αποτελείται από 66 γιγαντιαίες κεραίες που εστιάζουν στη συλλογή ισχνών ραδιοκυμάτων από το διάστημα. Τα ραδιοκύματα θα τίθενται σε περαιτέρω επεξεργασία από έναν «υπερυπολογιστή».

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το εν λόγω τηλεσκόπιο θα επιτρέψει στους αστρονόμους να μελετήσουν τους γαλαξίες που δημιουργήθηκαν μετά το Big Bang εξαιτίας της ικανότητας του να «ψάχνει» ανάμεσα στα κύματα σκόνης του διαστήματος. Θα μπορεί επίσης να δώσει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν τα αστέρια και οι πλανήτες. Οι πληροφορίες του ALMA αναμένονται από τους επιστήμονες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο Μπράιαν Ελισον, διευθυντής του πρότζεκτ στην Ευρώπη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Λένε ότι όλοι προερχόμαστε από αστερόσκονη. Το ALMA θα απαντήσει συγκεκριμένες ερωτήσεις για την καταγωγή του ανθρωπίνου είδους». Αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Πηγή: Washington Post

 

advertisement