Σαλμάς: Ουδείς εκ των πολιτών δεν θα στερηθεί το φάρμακό του

Σοκ προκάλεσαν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, περί τεχνητής έλλειψης φαρμάκων, που δημιουργείται από παράνομες επανεξαγωγές σε συνεργασία φαρμακαποθηκάριων και φαρμακοποιών.

Από τους έως τώρα ελέγχους σε πέντε φαρμακαποθήκες, είπε ο κ. Σαλμάς, έχει διαπιστωθεί ότι 700 φαρμακεία επιστρέφουν φάρμακα σε φαρμακαποθήκες, αντί να τα διαθέτουν σε ασθενείς. Ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, και προειδοποιεί ότι οι ποινές για όσους παρανομούν θα είναι αυστηρότατες.

Ο κ. Σαλμάς με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεσμεύεται ότι ουδείς εκ των πολιτών θα στερηθεί το φάρμακό του και κάνει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από τις επαφές του με το 80% των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο κύκλος των επαφών αυτών θα κλείσει την Τρίτη.

ΕΟΦ: Η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας δυσχεραίνει τις συναλλαγές
Στην τιμολογιακή πολιτική και τον ελλιπέστατο εφοδιασμό από τις πολυεθνικές εταιρείες, αποδίδουν, από την πλευρά τους, την έλλειψη φαρμάκων φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) να κάνει λόγο και για πολυεθνικές, που οι ποσότητες φαρμάκων, τις οποίες διοχετεύουν προς τις φαρμακαποθήκες είναι σε μονοψήφιο αριθμό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) θεωρεί ότι βασική αιτία των ελλείψεων αποτελεί «η οικονομική κρίση, που λόγω έλλειψης ρευστότητας και περιορισμού των πιστώσεων έχει δυσχεράνει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών – φαρμακαποθηκών – φαρμακείων».

ΦΣΑ: «Αόριστοι εκβιασμοί εκ του ασφαλούς»
Πάντως, οι φαρμακοποιοί αντέδρασαν άμεσα στις δηλώσεις του υπουργού με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστα Λουράντο, να κάνει λόγο για στοχοποίηση των φαρμακοποιών και για «αόριστους εκβιασμούς εκ του ασφαλούς», προκειμένου να αποκρύψει, όπως λέει ο πρόεδρος του ΦΣΑ, τις πραγματικές αιτίες της έλλειψης φαρμάκων. Άμεση ήταν και η αντίδραση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), που έκανε λόγο για «τακτική λάσπης στον ανεμιστήρα» και «εμμονή του υπουργού να υποβαθμίζει συνεχώς τη συμμετοχή της βιομηχανίας στη δημιουργία ελλείψεων».

«Αστείο» και «πατρικό χάδι», χαρακτηρίζει ο κ. Λουράντος τα πρόστιμα των 5.000 – 20.000 ευρώ, που επιβλήθηκαν σε 8 πολυεθνικές εταιρίες για ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς με φάρμακα.

Φαρμακαποθήκες: Οι ελλείψεις δεν οφείλονται στις εξαγωγές
Οι ελλείψεις δεν οφείλονται στις εξαγωγές, υποστηρίζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως αυτού «όσοι παρανόμησαν (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία) καλύτερο είναι να τιμωρηθούν άμεσα, παρά να λοιδωρούνται δυο κλάδοι, οι οποίοι στηρίζουν τον ημιθανή ΕΟΠΥΥ».

Ο ΕΟΦ, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έχει προβεί σε προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών 71 φαρμάκων και ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς -όπως διαβεβαιώνει- έχει ήδη μεριμνήσει για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων, ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό

 

advertisement