Τα πρώτα εμπορικά smartphone με το Firefox OS της Mozilla

Του Κώστα Δεληγιάννη
To One Touch Fire της Alcatel και το Open της ZTE είναι οι δύο πρώτες εμπορικές συσκευές που θα λανσαριστούν με το λειτουργικό σύστημα Firefox OS του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Mozilla,

γνωστού μέχρι σήμερα κυρίως για το πρόγραμμα Firefox πλοήγησης στο ίντερνετ. Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου, λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη της έκθεσης World Mobile Congress στη Βαρκελώνη. Στην ίδια συνέντευξη, οι εκπρόσωποι του ιδρύματος αποκάλυψαν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουν νέα smartphone από τις Huawei και LG, ενώ αργότερα «θα ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές».

Παράλληλα, το Mozilla Foundation γνωστοποίησε τους 18 παρόχους από όλο τον κόσμο που θα διαθέσουν τα δύο πρώτα μοντέλα από τα δίκτυά τους. Από αυτούς τους παρόχους ξεχωρίζουν η Deutsche Telekom και Telefonica, ενώ περιλαμβάνονται εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από αναπτυσσόμενες χώρες, την Κίνα και την ανατολική Ευρώπη. Το ίδρυμα ανακοίνωσε επίσης ότι οι πρώτες χώρες που θα κυκλοφορήσουν τα smartphone είναι η Βραζιλία, η Κολομβία, η Ουγγαρία, το Μεξικό, η Πολωνία, η Σερβία, η Ισπανία και η Βενεζουέλα.

Το Open της ZTE διαθέτει οθόνη 3,5 ιντσών και επεξεργαστή Cortex A5, ενώ το One Touch Fire της Alcatel έχει το ίδιο μέγεθος και επεξεργαστή 1 GHz. Παρόλο που δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένες τιμές, και τα δύο αναμένεται να είναι αρκετά προσιτά. Άλλωστε, ένας στόχος για την ανάπτυξη του Firefox OS ήταν η κυκλοφορία οικονομικών συσκευών που θα έχουν ίδιες δυνατότητες με σημερινά μοντέλα τριπλάσιας τιμής, τα οποία βασίζονται στα λειτουργικά συστήματα της Google και της Apple.

Σύμφωνα με το Mozilla Foundation, αυτό οφείλεται στο ότι το λειτουργικό βασίζεται στη γλώσσα προγραμματισμού HTML5, την ίδια γλώσσα που κατασκευάζονται πλέον οι περισσότερες ιστοσελίδες, όπως και όλα τα προγράμματα που «τρέχουν» απευθείας στο Διαδίκτυο. Έτσι, αυτό σημαίνει ότι οι συσκευές δεν χρειάζονται μεγάλη επεξεργαστική ισχύ και μνήμη, για να λειτουργήσουν.

Σημαίνει επίσης ότι όλα τα προγράμματα που εκτελούνται μέσα από τους browser θα είναι εξαρχής συμβατά με τα τηλέφωνα. Το ίδιο ισχύει όμως και για το 75% των εφαρμογών για τα iPhone και τα κινητά Android, αφού κι αυτές έχει αναπτυχθεί με βάση την HTML5.

 

advertisement