Σκάνδαλο με αφλατοξίνη σε γάλα

Διατροφικό σκάνδαλο με την ύπαρξη αφλατοξίνης σε γάλα που πωλείται σε καταστήματα λιανικής πώλησης ξέσπασε και στην Κροατία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο βοηθός υπουργός, αρμόδιος για θέματα υγειονομικών επιθεωρήσεων, Ίβο Αφριτς.
Ο κ. Άφριτς υπογράμμισε ότι οι αρχές προχώρησαν στη λήψη δώδεκα δειγμάτων από γάλα που πωλείται σε διάφορα καταστήματα λιανικής πώλησης στη χώρα και έπειτα από τον έλεγχο που διενεργήθηκε προέκυψε ότι στα τέσσερα δείγματα, τα επίπεδα της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερα από τα νόμιμα. Δύο από τα δείγματα γάλακτος προέρχονται από προϊόντα που παράγονται στην Κροατία από τις εταιρείες Dukat και Meggle, είπε ο κ. Άφριτς και τα άλλα δύο δείγματα έχουν προέλευση τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Το υψηλότερο επίπεδο αφλατοξίνης των 0,364 μικρογραμμαρίων/ανά κιλό βρέθηκε σε γάλα της Meggle σε αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης που δραστηριοποιείται στην Κροατία. Το επιτρεπτό επίπεδο αφλατοξίνης είναι 0,05 μικρογραμμάρια ανά κιλό. Ο κ. Άφριτς διαβεβαίωσε ότι τα προϊόντα αποσύρθηκαν από τα ράφια των καταστημάτων και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες αρχές διενεργούν ελέγχους στις «ύποπτες» εταιρείες που προμήθευσαν με προϊόντα την αγορά, ενώ ενημέρωσαν και τις αντίστοιχες αρχές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Επίσης, καθησύχασε τους καταναλωτές, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος πανικού, διότι μόνο τεράστιες ποσότητες αφλατοξίνης μπορεί να έχουν επιβλαβή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό.
Και οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης επέστρεψαν στη Σλοβενία δύο παρτίδες γάλακτος που παράγεται στη χώρα, έπειτα από τον εντοπισμό υψηλού – άνω του επιτρεπόμενου – επιπέδου αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη που εμφανίζεται στο γάλα, σε περίπτωση που τα ζώα έχουν τραφεί με μολυσμένες από μυκοτοξίνες ζωοτροφές). Οι αρμόδιες αρχές της Σλοβενίας ενημερώθηκαν από τις αντίστοιχες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης ότι εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα αφλατοξίνης σε γάλα που παράγεται από τη ljubljanske mlekarne, τη μεγαλύτερη γαλακτοκομική εταιρεία της χώρας και από την Kranj Sloga και κινητοποιήθηκαν άμεσα, διεξάγοντας εξονυχιστικούς ελέγχους στα προϊόντα των δύο εταιρειών. Στη συνέχεια, οι σλοβενικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξε κανένα στοιχείο που να «ενοχοποιεί» τις δύο εταιρείες για την ύπαρξη αφλατοξίνης στα προϊόντα τους.
Η επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας υγειονομικών επιθεωρήσεων ‘Αντρεγια Μπίζγιακ ανακοίνωσε ότι η υπηρεσία δεν θέτει ερώτημα αξιοπιστίας των ελέγχων που διενήργησαν οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Ωστόσο, πρόσθεσε, η υπηρεσία κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ούτως ώστε τα προϊόντα που εξάγονται από τη Σλοβενία σε τρίτες χώρες να είναι ασφαλή. Ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας Γέρνεϊ Ντρόφενικ διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι στις δύο εταιρείες θα συνεχιστούν και θα γίνουν πιο αυστηροί και τόνισε ότι τα δείγματα που ελήφθησαν από τις αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης εστάλησαν σε εργαστήριο του Βελιγραδίου, το οποίο δεν ήταν αρμόδιο για να διεξάγει τους εργαστηριακούς ελέγχους. Παρ’ όλα αυτά, δεν σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι αναξιόπιστα, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αποφάσισαν να ελέγξουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στις αρχές Φεβρουαρίου, έπειτα από το «ύποπτο» γάλα που εισήχθη στη χώρα, από γαλακτοκομικές μονάδες της Κροατίας. Το κροατικό υπουργείο Γεωργίας προχώρησε στην απόσυρση ορισμένων τύπων γάλακτος που παράγουν οι γαλακτοπαραγωγοί της χώρας, εξαιτίας των αυξημένων επιπέδων της αφλατοξίνης Μ1. Όπως ανακοινώθηκε, οι αρχές της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης αποφάσισαν την απαγόρευση παρτίδων γάλακτος και από τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία, έπειτα από ελέγχους που έγιναν, οι οποίοι επιβεβαίωναν την ύπαρξη αφλατοξίνης σε υψηλότερα επίπεδα από τα επιτρεπτά.
Πάντως, τη διαβεβαίωση ότι το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, έδωσε ο υπουργός Γεωργίας της Σερβίας Γκόραν Κνέζεβιτς, έπειτα από την εμφάνιση υψηλότερων – από τα επιτρεπόμενα – επιπέδων αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη) σε γάλα, το οποίο και αποσύρθηκε, άμεσα, από τα καταστήματα. Στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Κνέζεβιτς τόνισε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία προχώρησε στη λήψη δειγμάτων από το «ύποπτο» γάλα και απέσυρε το προϊόν από τα καταστήματα έως ότου φθάσουν στη Σερβία τα τελικά αποτελέσματα από τα εργαστήρια στην Ολλανδία. Ο κ. Κνέζεβιτς συναντήθηκε και με επικεφαλής εταιρειών παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων και τους τόνισε την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής ελέγχων στο γάλα για τον τυχόν εντοπισμό αφλατοξίνης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και μάλιστα για να καθησυχάσει τη σερβική, αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ήπιε ένα ποτήρι γάλα στη διάρκεια της συνέντευξης για να αποδείξει πως είναι βέβαιος για την ασφάλεια του προϊόντος.
Στο μεταξύ, χθες, ο αντιπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Βοϊβοντίνα και γραμματέας Γεωργίας Γκόραν Γέσιτς ενημέρωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα αποτελέσματα σε μη προγραμματισμένο έλεγχο γάλακτος, σχετικά με την ύπαρξη αφλατοξίνης Μ1. Οπως είπε, στα περισσότερα δείγματα που ελήφθησαν, το ποσοστό της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερο, από το επιτρεπόμενο όριο. Ο κ. Γέσιτς τόνισε ότι ενημέρωσε τον Σέρβο πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας για το θέμα.
Σημείωσε δε ότι δείγματα γάλακτος ελήφθησαν από καταστήματα στο Νόβι Σαντ, το Ζρένιανιν και το Μπεσεϊ στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας και από την ανάλυση προέκυψε ότι ορισμένα δείγματα περιείχαν αφλατοξίνη σε επίπεδο άνω των 0,050 μικρογραμμαρίων, που είναι το νόμιμο όριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, σε περισσότερα από 30 δείγματα από 10 σερβικές γαλακτοκομικές εταιρείες, τα επίπεδα της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερα κατά 10%, 20% ακόμη και 200%, σε σχέση με το νόμιμο όριο.

 

advertisement