Πειραματικά σχολεία: Οι μεγάλες αλλαγές

Ευρείες αλλαγές στη δομή και λειτουργία των πειραματικών σχολείων δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας. Το συνολικό σχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα και σήμερα. Οι αλλαγές που δρομολογούνται θα τεθούν σε εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» μεταξύ των αλλαγών είναι η δημιουργία και Τεχνολογικών Πειραματικών Λυκείων που θα συνδεθούν με τα αντίστοιχα ΤΕΙ και θα φέρουν τους μαθητές τους κατευθείαν σε επαφή με την αγορά και η σύσταση δεύτερης Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (στα πρότυπα της επιτροπής των πανελλαδικών εξετάσεων) που θα δημιουργήσει «τράπεζα θεμάτων» για την επιλογή των μαθητών.

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών θα γίνονται σε δυο επίπεδα: στην τελευταία τάξη του Δημοτικού για την εισαγωγή στο Γυμνάσιο και στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου για την εισαγωγή στο Λύκειο.

Οι αλλαγές αυτές θα αφορούν την εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών στα Πρότυπα και Πειραματικά για το σχολικό έτος 2013-2014.

Τι θα ισχύει από την επόμενη χρονιά

Όπως έχει αποφασίσει η διοικούσα επιτροπή Πειραματικών σχολείων σε σχέδιό της, για την επόμενη σχολική χρονιά θα ισχύσουν τα παρακάτω για την εισαγωγή των μαθητών και των μαθητριών στα Πειραματικά σχολεία.

• Η επιλογή των υποψηφίων στα Πρότυπα Πειραματικά νηπιαγωγεία θα γίνει με κλήρωση. Για τα Πειραματικά νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία τα οποία συνδέονται μεταξύ τους οι απόφοιτοι του νηπιαγωγείου θα εγγραφούν στο συνδεδεμένο δημοτικό σχολείο. Ο αριθμός των παιδιών που μπορεί να εγγραφούν στο Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο είναι ίσος με τον αριθμό των αποφοίτων του συνδεδεμένου Πρότυπου Πειραματικού νηπιαγωγείου, προσαυξημένος ως και κατά 50%. Αν το Πρότυπο Πειραματικό δημοτικό σχολείο δεν συνδέεται με Πρότυπο Πειραματικό νηπιαγωγείο, η εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών θα γίνει με κλήρωση.

• Η εισαγωγή όλων των μαθητών και των μαθητριών στην Α’ Γυμνασίου στα Πρότυπα Πειραματικά γυμνάσια θα γίνει με τεστ δεξιοτήτων. Στην ίδια διαδικασία συμμετέχουν και οι μαθητές και μαθήτριες από τα υφιστάμενα δημοτικά και γυμνάσια που συνδέονται μεταξύ τους.

• Η εισαγωγή όλων των μαθητών και των μαθητριών σε κάθε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο γίνεται ύστερα από δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) όπου συμμετέχουν και οι μαθητές και οι μαθήτριες από τα υφιστάμενα γυμνάσια και λύκεια που συνδέονται μεταξύ τους.

Οι γονείς των υποψηφίων μαθητών θα καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις μέσα στον Μάιο και οι σχετικές εξετάσεις θα γίνουν τον Απρίλιο.

Η διαδικασία της εισαγωγής

Για την εισαγωγή των μαθητών και μαθητριών από το δημοτικό στο γυμνάσιο θα δίνονται δίωρες εξετάσεις στα μαθήματα της Ελληνικής γλώσσας, τα Μαθηματικά και τη Φυσική.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες στην Ελληνική γλώσσα θα εξετάζονται στην ανάγνωση και στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου και στην παραγωγή γραπτού λόγου.

Στα Μαθηματικά θα εξετάζονται στην κατανόηση και στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινής ζωής με απλές αριθμητικές πράξεις διατυπώνοντας αιτιολογήσεις και μαθηματικούς συλλογισμούς.

Στα Φυσικά θα εξετάζονται στην αξιοποίηση των γνώσεών τους σχετικά με την ερμηνεία απλών φυσικών φαινομένων που συναντούν στην καθημερινή ζωή.

Για τις εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο δεν θα ορίζονται συγκεκριμένες σελίδες εξεταστέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια και δεν θα ελέγχονται οι γνώσεις που προϋποθέτουν απομνημόνευση. Η αξιολόγηση των γραπτών θα γίνει με ευθύνη του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου του Π.Π. Γυμνασίου.

Οι εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο θα είναι τρίωρες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα εξετάζονται στην κατανόηση κειμένων ελληνικής γλώσσας, όπου θα ελέγχονται οι ικανότητες στην ανάγνωση και στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου, καθώς και οι ικανότητες στην παραγωγή γραπτού λόγου.

Στα Μαθηματικά θα εξετάζονται οι ικανότητες κατανόησης του σημαντικού ρόλου των Μαθηματικών στην καθημερινότητα και η ικανότητα ανάπτυξης επιχειρημάτων, αιτιολογήσεων και συλλογισμών. Επίσης, οι αριθμητικές, αλγεβρικές, γεωμετρικές, στατιστικές και στοχαστικές γνώσεις και δεξιότητες.

 

advertisement