Παρέμβαση Σημίτη για την παραγραφή αδικημάτων υπουργών

“Απαράσδεκτες” θεωρεί τις ειδικές διατάξεις για την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος ζητά “να ισχύσουν και γι’ αυτούς οι διατάξεις που ισχύουν για όλους τους πολίτες”.

Με άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής, ο κ. Σημίτης αναφέρει ότι “τα κόμματα αποδέχονται σήμερα αυτήν την αρχή”, συγχρόνως όμως προσθέτει ότι “δεν έχουν το θάρρος να εξηγήσουν ότι οι απαράδεκτες αυτές διατάξεις είχαν καθιερωθεί ήδη από το 1876 και επέζησαν λόγω της συνεχούς και ατεκμηρίωτης σκανδαλολογίας που τα ίδια προκαλούσαν”.

Όπως σημειώνει ο κ. Σημίτης “στο κράτος δικαίου τιμωρούνται μόνο οι πράξεις που θεωρούνται από το νόμο ως εγκλήματα και μόνο σε προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Το κράτος θα κατέρρεε αν κάθε πολιτική απόφαση συνδεόταν με δικαστικούς αγώνες για να ελέγξουν τα δικαστήρια την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος”.

“Πολιτικά θέματα κρίνονται με πολιτικές διαδικασίες, την εκλογική αποδοκιμασία ή επιδοκιμασία, την απόρριψη ή αποδοχή της κοινωνίας, τη δημόσια συζήτηση και αντιπαράθεση. Οι ευθύνες όλων μας,  και των ίδιων των πολιτών, είναι μεγάλες. Εμείς οι πολίτες, και όχι τα δικαστήρια, είμαστε οι κριτές της πολιτικής”, συμπληρώνει.

 

advertisement