Ενα εκατ. λιγότερες αφίξεις τουριστών το 2012

Του Σταθη Κουσουνη
Το 1 εκατομμύριο άγγιξαν οι απώλειες των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας το 2012, αποτυπώνοντας την κρίση που βίωσε ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δημοσιεύει σήμερα η «Κ».

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το ενδεκάμηνο του 2012 μειώθηκαν κατά 474 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, οι αφίξεις από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 4,1%, φθάνοντας σε 13,2 εκατ., ενώ οι αφίξεις στο εσωτερικό της χώρας κατά 7%, φθάνοντας σε 5,2 εκατ. Αύξηση παρουσίασαν οι αφίξεις από την Αγγλία, τη Ρωσία και την Τουρκία, ενώ πτώση σημείωσαν οι αφίξεις από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Για το 2013 οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι θα σημειωθεί ρεκόρ αφίξεων από το εξωτερικό. Ομως σε ό,τι αφορά τον εγχώριο τουρισμό, προβλέπουν ότι θα συνεχισθεί η πτωτική πορεία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο κυριότερος λόγος των απωλειών στις αφίξεις από το εξωτερικό το 2012 ήταν η πολιτική αστάθεια που υπήρχε τον Μάιο και τον Ιούνιο, η οποία τροφοδότησε σενάρια κατάρρευσης της οικονομίας και εξόδου της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ. Οι τουριστικές εισπράξεις για το ενδεκάμηνο πέρυσι μειώθηκαν κατά 4,6%, αγγίζοντας τα 9,9 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, θετικά κινήθηκαν οι αφίξεις στους άμεσα ανταγωνιστικούς προς την Ελλάδα τουριστικούς προορισμούς.

Τουρκία: Σημειώθηκε νέο ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών το 2012 οι οποίες με αύξηση 1% άγγιξαν τα 31,8 εκατ., σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Οι αφίξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 4,2% και από τη Ρωσία κατά 3,8%, ενώ οι αφίξεις από την Αγγλία μειώθηκαν κατά 4,9% και από την Ελλάδα κατά 4,6%. Οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 2,5%, αγγίζοντας τα 13,7 εκατ. δολάρια για το 9μηνο πέρυσι.

Κύπρος: Καταγράφηκε αύξηση κατά 3% στις αφίξεις ξένων τουριστών το 2012, που έφθασαν σε 2,64 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κύπρου. Από την Αγγλία οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 6% και από τη Γερμανία κατά 8,5%, ενώ από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 42%. Τα έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 11% για το 10μηνο, ξεπερνώντας τα 1,8 δισ. ευρώ.

Ισπανία: Οι αφίξεις για το 2012 αυξήθηκαν κατά 2,7%, φθάνοντας σε 57,7 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία του Ισπανικού Ινστιτούτου ΙΕΤ. Από την Αγγλία αυξήθηκαν κατά 0,3%, από τη Γερμανία κατά 4% και από τη Ρωσία κατά 39,8%. Οι εισπράξεις για το 10μηνο αυξήθηκαν κατά 6,4%, φθάνοντας σε 49,9 δισ. ευρώ.

 

advertisement