Επιστολή στον Βενιζέλο για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας

Μετά την επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας τα μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Πάτρας στέλνουν μήνυμα σοτν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και του ζητούν να αποδείξει το αυτονόητο: Ότι εννοεί αυτό που λέει.
Η επιστολή έχει ως εξής:
“Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζετε ίσως ποιοι είμαστε, ωστόσο θα σας το υπενθυμίσουμε: Είμαστε αυτοί που δύο χρόνια πριν, πήραμε την πρωτοβουλία να κινητοποιηθούμε και να αναδείξουμε το μακροχρόνιο αίτημα της πόλης μας, για την ανάκτηση του θαλασσίου μετώπου της. Προς τούτο, αποστείλαμε επιστολές στον τότε Πρωθυπουργό, αποστείλαμε επίσης φάκελο με δεκάδες χιλιάδες υπογραφές συμπολιτών μας, ψηφίσματα γενικών συνελεύσεων και συσκέψεων δεκάδων φορέων, στείλαμε επίσης δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων με τις περιγραφές της δραστηριότητας μας και των δύο μαζικότατων συλλαλητηρίων που οργανώσαμε στον μόλο της Αγίου Νικολάου.
Να σας θυμίσουμε κύριε Πρόεδρε, ότι ο προκάτοχος σας και πρώην Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, υποσχέθηκε δημόσια την λύση του προβλήματος και διά του Αντιπροέδρου κ. Πάγκαλου έγινε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας Δήμου Πατρέων –ΟΛΠΑ ΑΕ, στο οποίο αναφερόταν αναλυτικότατα το προς παραχώρηση τμήμα του παραλιακού μετώπου και η διαδικασία που θα ακολουθείτο για την οριστική πραγματοποίηση της.
Θέλουμε κύριε Πρόεδρε, να συναισθανθείτε την έκπληξη μας, όταν διαπιστώσαμε, ότι παρά τις Πρωθυπουργικές υποσχέσεις και εντολές, των οποίων εντολών υπήρξαμε αυτήκοοι μάρτυρες, παρά την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την αυτοπρόσωπη παρουσία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και όλων των τοπικών αρχών, υπήρχε και κυριαρχούσε η βραδυπορία, επιβραβευόταν τελικά η βούληση υπουργικών μανδαρίνων, σε βαθμό που να κάνει την κοινή γνώμη και εμάς τους ίδιους, να πιστεύουμε ότι η πολιτική βούληση δεν υπήρχε και όλα αποτελούσαν ένα σκηνικό εξαπάτησης μας.
Εν τέλει, θα θυμάστε βεβαίως, την επίσκεψη σε σας, ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, στις 20 Δεκεμβρίου του 2011. Μάλιστα τότε, ο ίδιος θεωρήσατε περιττή την επίσκεψη τόσων ανθρώπων και την απώλεια ανθρωποωρών εργασίας, για ένα θέμα τόσο απλό όπως το θεωρήσατε. Απλό και εύλογο! Μάλιστα, πραγματικά σε ελάχιστο χρόνο, (λιγότερο από μία ώρα μαζί με την αναμονή), δώσατε λύση. Αφού σας προσκομίσαμε όλες τις αποφάσεις, γραπτά και προφορικά προχωρήσατε στις εντολές για τις αναγκαίες ενέργειες για την προσωρινή παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, η δε σύμβαση της προσωρινής παραχώρησης υπογράφτηκε μόλις τρείς εβδομάδες μετά.
Ο ίδιος δώσατε εντολή, η έκταση αυτή να εξαιρεθεί από οποιαδήποτε μεταβίβαση της στο ΤΑΙΠΕΔ, υποσχεθήκατε δε ότι το πολύ εντός τριών μηνών θα ολοκληρωνόταν η οριστική της παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων.
Φανταζόμαστε, ότι τα περαιτέρω τα γνωρίζετε. Η οριστική παραχώρηση δεν έγινε ποτέ, το καθεστώς της προσωρινής παραχώρησης στην πράξη δεν αναγνωρίσθηκε ποτέ από την διοίκηση της ΟΛΠΑ ΑΕ, οι δεσμεύσεις για την απομάκρυνση υπηρεσιών και δράσεων και απελευθέρωση χώρων, (με προθεσμίες που οι ίδιοι έθεσαν), δεν έγιναν ποτέ, και με δηλώσεις στελεχών όπως ο Γ.Γ.Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας της παρούσας Κυβέρνησης, ευθέως έθεσε θέμα νομιμότητας της σύμβασης προσωρινής παραχώρησης!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, κύριε Πρόεδρε, ότι κάνατε ως Υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κρίθηκε παράνομο από τον κύριο Γενικό Γραμματέα! Η υπογραφή σας κύριε Πρόεδρε, θεωρήθηκε και θεωρείται άνευ ουδεμίας αξίας! Γιατί το σημαντικότερο που βεβαίως γνωρίζετε είναι, ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2012, ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο των επτά χιλιάδων μέτρων, μαζί με το καινούριο λιμάνι μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, προς πώληση!
Κύριε Πρόεδρε, θα είμαστε η μοναδική πόλη που δεν θα έχει πρόσβαση στην θάλασσα της; Θα αγνοήσετε την ομόθυμη θέληση του τρίτου Δήμου της χώρας; Θα φυλακίσετε την πόλη μας, καταρρακώνοντας τις υποσχέσεις όλων των Κυβερνήσεων και όλων των πολιτικών αρχηγών; Θα κάνετε τις υπογραφές και τις δημόσιες δεσμεύσεις σας κουρελόχαρτα, κάνοντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία σας υπερηφάνεια, όσων καθοδηγούνται μόνο από τα μικροσυμφέροντα τους;
Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζουμε τον αποφασιστικό σας ρόλο στην σημερινή Κυβέρνηση της χώρας. Γνωρίζουμε ότι μπορείτε να δώσετε την πρέπουσα λύση. Με την εξαίρεση καταρχήν του παραλιακού μετώπου από τον Διακονιάρη μέχρι τον Μείλιχο και στην συνέχεια με την οριστική παραχώρηση του στον Δήμο Πατρέων. Όπως είναι η συμφωνία μας και η δέσμευση σας.
Αυτό θα τιμήσει την προσωπική σας αξιοπιστία, αλλά και την αυτονόητη αλήθεια: Δηλαδή, το ότι η πόλη μας συναίνεσε στην χωροθέτηση και η Πολιτεία χρηματοδότησε την κατασκευή του νέου λιμανιού, ακριβώς για να ικανοποιηθεί το εδώ και πενήντα χρόνια αίτημα της, την απόδοση στους πολίτες του κεντρικού θαλάσσιου μετώπου της πόλης.
Περιμένοντας τις άμεσες και πρακτικές σας ενέργειες

 

advertisement