Σχέδιο «Μάρσαλ» για τα κόκκινα δάνεια: Τι είναι το πρόγραμμα «Ηρακλής»

Ο 13ος άθλος του Ηρακλή μοιάζει να είναι και ο δυσκολότερος, καθώς καλείται να δώσει το φιλί της ζωής στις ελληνικές τράπεζες, που μένουν παγιδευμένες κάτω από ένα «βουνό» προβληματικών δανείων, αδυνατώντας να επιτελέσουν το βασικό τους ρόλο: τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, βρισκόταν στο Λουξεμβούργο, στη συνεδρίαση ενός από τα πιο δύσκολα και πολύωρα Eurogroup, οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι σήμερα θα πρέπει να αναμένεται το πράσινο φως από την Κομισιόν στο ελληνικό APS, δηλαδή στο σχήμα που υιοθετεί το ιταλικό μοντέλο για το «ξεφόρτωμα» προβληματικών δανείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν αργά το βράδυ τις σχετικές πληροφορίες και πλέον αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις.

Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή και η προετοιμασία έχει ξεκινήσει προ πολλού. Ανώτατη τραπεζική πηγή επιβεβαιώνει, πάντως, ότι παραμένει σημείο τριβής το πώς και πότε θα καταβάλουν οι τράπεζες την προμήθεια για τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες θα φτάσουν στα 9 δις ευρώ, αντί 4-5 δις ευρώ που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μείωσης του stock των «κόκκινων» δανείων κατά 25- 30 δις ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα κι έτσι το stock των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εξ ου και οι προτροπές- συστάσεις από την TτΕ και τον SSM, για ανάληψη ιδίων πρωτοβουλιών από τις τράπεζες, με στόχο μέσα στην επόμενη διετία αυτό το «βουνό» να έχει υποχωρήσει κάτω από τα 20 δις ευρώ. Τα συγκριτικά στοιχεία του SSM είναι για μια ακόμα φορά πραγματικά αποκαλυπτικά, αφού δείχνουν ότι ενώ το ποσοστό των προβληματικών δανείων στις ελληνικές τράπεζες αντιστοιχεί στο 39,24% του συνόλου των δανείων, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι μόλις 3,56%, ενώ τη χειρότερη εικόνα μετά την Ελλάδα έχει η Κύπρος.

screenshot_20191009-234520.jpg

Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο και για έναν ακόμα λόγο: η Ελλάδα έχει κι ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ρυθμισμένων δανείων, τα οποία πέρασαν, όμως, εκ νέου στην κατηγορία των «μη εξυπηρετούμενων». Συγκεκριμένα, μιλάμε για περίπου 33 δις ευρώ ρυθμισμένων αλλά πλέον μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που αντιστοιχούν στο 37,37%, δηλαδή οριακά κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

screenshot_20191009-234613.jpg

Πηγή: economistas