Brexit: Στο Δουβλίνο ο Μπόρις Τζόνσον για συνομιλίες με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό

Ταξίδι – αστραπή στο Δουβλίνο πραγματοποιεί εντός των επόμενων ωρών ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε μία ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit με το χρόνο να κυλάει αντίστροφα.

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα παραμείνει κλειστό έως τις 14 Οκτωβρίου ενώ τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το πρώτο Σάββατο μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες – δηλαδή στις 17 Οκτωβρίου- θα συνεδριάσει εκτάκτως η Βουλή των Κοινοτήτων. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα το Λονδίνο ότι μία αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα.

Μετά τον χθεσινό τηλεφωνικό τσακωμό του Μπόρις Τζόνσον με την Άνγκελα Μέρκελ για το Brexit, που αποκάλυψαν πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ, στενεύουν τα περιθώρια για μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Από την πλευρά της, η Μέρκελ ζήτησε χθες την παραμονή της Βορείου Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση, με τον Τζόνσον να της απαντά ότι αυτό καθιστά εξαιρετικά απίθανη μία συμφωνία ότι τώρα αλλά πάντα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στην χώρα μας, τον κατηγόρησε ότι παίζει ένα «χαζό παιχνίδι ευθυνών».

Στο μεταξύ, Τζόνσον και Βαράτκαρ είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία, διάρκειας 45 λεπτών, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει τον Ιρλανδό ομόλογό του ότι μέχρι την «τελευταία στιγμή» θα αγωνιστεί για μια συμφωνία που να μην έχει όμως κόστος για τη χώρα του.

Οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να βρουν μία λύση για το τελωνειακό καθεστώς των συνόρων με την Βόρεια Ιρλανδία. Πάντως, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός έσπευσε να προειδοποιήσει τον Τζόνσον ότι θα ήταν «πολύ δύσκολο» να εξασφαλίσει μια συμφωνία εγκαίρως καθώς παραμένουν μεγάλα κενά μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, η Ε.Ε. είναι έτοιμη να δώσει μια νέα παράταση στη Βρετανία ώστε να αποφευχθεί το άτακτο Brexit. Στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα προταθεί μια ημερομηνία μέσα στο καλοκαίρι του 2020, πιθανότατα τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τον Guardian στις Βρυξέλλες η παράταση θεωρείται «αναπόφευκτη», και μάλιστα θα πρέπει να είναι μετά από πιθανές εκλογές στη Βρετανία.