Οπτική ρύπανση και άσχημη η εικόνα της πόλης

Τα τοπικά ΜΜΕ ανέδειξαν πρόσφατα ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά τους δημότες της Πάτρας, αυτό της οπτικής –και όχι μόνο– ρύπανσης. Τα κρούσματα πολλά και η εικόνα της πόλης, άσχημη.
Ενδεικτικό φαινόμενο: λίγες ημέρες μετά τον καθαρισμό-καλλωπισμό του χώρου του Έσπερου στην Πλατεία Γεωργίου, νέοι βανδαλισμοί τον επανέφεραν στην πρότερη θλιβερή εικόνα, με συνθήματα στους τοίχους και δεκάδες δίκυκλα παρκαρισμένα εντός, που τον μετατρέπουν σε «υπαίθριο πάρκινγκ».
Ερωτώμενος για το εν λόγω θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Κορδάς, απάντησε: πως «πρόκειται περί κοινωνικών φαινομένων», πως «ο Δήμος δεν έχει ούτε αστυνομικούς ούτε φύλακες» και πρόσθεσε «οι συνδημότες μας πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πρέπει να κάνουν τέτοια πράγματα και εμείς το μόνο που θα κάνουμε είναι να αποκαθιστούμε ό,τι μπορούμε, δεν έχουμε άλλο τρόπο».
Η δήλωση είναι πρωτοφανής και το σπιράλ εκφράζει έντονη ανησυχία. Ουσιαστικά ο Δήμος Πατρέων δηλώνει ανήμπορος να λάβει μέτρα αποτροπής των βανδαλισμών. Και η εικόνα της Πάτρας –στο κέντρο της και αλλού- είναι έρμαιο ασυνείδητων: Αφισορύπανση, διπλοπαρκάρισμα, συνθήματα σε δημόσιους χώρους, ασχήμια, οπτική ρύπανση.
Με αφορμή την παραπάνω προσέγγιση -και σε συνέχεια της προ ημερών έκκλησης μας για απόσυρση από τους δρόμους της Πάτρας των διαφημιστικών μπάνερ των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων- θέτουμε το ερώτημα: «Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να αναλάβει ο Δήμος Πατρέων για να βελτιώσει την οπτική εικόνα της πόλης μας και την καταπολέμηση τέτοιων περιστατικών;»
Πιστοί στη θέση μας περί τήρησης της νομιμότητας και διερωτώμενοι αν τέτοια φαινόμενα μπορούν να κριθούν καθαρά ως κοινωνικά ή προέρχονται εν μέρει και από ένα αίσθημα παντελούς ατιμωρησίας που επικρατεί στην πόλη, επαναφέρουμε την πρόταση για επανασύσταση του θεσμού της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία δύναται και να περιφρουρήσει την περιουσία του Δήμου και να αποτρέπει αντίστοιχες πρακτικές.

του σπιράλ