Ανατροπές στις συντάξεις : Ποιες αλλαγές έρχονται μετά την ετυμηγορία του ΣτΕ

ο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας τίθεται – εκ νέου – σε καθεστώς αναμόρφωσης. Οι πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατ’ ουσίαν, σηματοδότησαν την έναρξη νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αφού έκριναν ως αντισυνταγματικό το μεγαλύτερο μέρος του νόμου Κατρούγκαλου (νόμος 4387/2016).

Βασικές διατάξεις του υφιστάμενου ασφαλιστικού οικοδομήματος καταρρέουν μετά τη δικαστική απόφαση συμπαρασύροντας και το καθεστώς και τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου νόμου. Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων (παλαιών και νέων), την περικοπή των επικουρικών συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων κύριας ασφάλισης ιδιαιτέρως όσων ασφαλισμένων έχουν πολλά έτη ασφάλισης.

Αντιθέτως συνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις που αφορούν την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ενιαίο ταμείο ΕΦΚΑ, καθώς και τον επανυπολογισμό των συντάξεων κύριας ασφάλισης.

Το Βήμα της Κυριακής αναλύει:

Ολες τις αποφάσεις του ΣτΕ για το ασφαλιστικό

Ποια θέματα ανακύπτουν για την κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Τι θα φέρει η νέα ρύθμιση – Ολες οι αλλαγές

Τι θα γίνει με τις μειώσεις 260.000 επικουρικών συντάξεων που εκδόθηκαν σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου και πλέον κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Πώς θα διαμορφωθούν οι εισφορές των αυτοαπασχολουμένων

Τα ποσοστά αναπλήρωσης για ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια