ΠΑΤΡΑ: Διευρύνεται το Δίκτυο Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα

Η διεύρυνση του Δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» και η πρόθεση για την πραγματοποίηση δράσεων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, ανακοινώθηκε την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην Πάτρα.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ανάφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα να τονίσω την αδήριτη ανάγκη για όσμωση. Γιατί μέσα από αυτήν την όσμωση μπορεί να ελπίζουμε ότι θα παραχθεί η προσδοκώμενη υπεραξία. Το εγχείρημα έχει συγκεκριμένο όραμα και συγκεκριμένους στόχους. Και ο στόχος δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός δικτύου που θα λειτουργήσει εποικοδομητικά για το επιχειρείν, μέσω ακριβώς αυτής της δικτύωσης και της όσμωσης».

Επίσης, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, σημείωσε: «Για να φτάσουμε στο βέλτιστο, πρέπει να υπάρχει συμμετοχή.  Χρειάζεται συμμετοχή της κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων για να έχει το εγχείρημα αποτέλεσμα. Ο δρόμος είναι μακρύς. Όμως, αυτόν τον δρόμο θα τον περπατήσουμε μαζί, οι υπηρεσίες μας, οι αρμόδιοι φορείς, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης…  Όλοι είμαστε εδώ για να πάμε το εγχείρημα ακόμη παραπέρα και να έχει απτό και συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Να ξέρετε ότι σε μας θα βρείτε έναν καλό συμπαραστάτη και σύμμαχο στην προσπάθεια σας».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης και εμβάθυνσης της λειτουργίας του οργάνου, προαναγγέλλοντας δύο ακόμη συναντήσεις σε Πύργο και Αγρίνιο για την επιτόπου συλλογή απόψεων και πληροφοριών από τους τοπικούς φορείς. Στη συνέχεια παρουσίασε τους συνεργάτες της περιφερειακής Αρχής.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των φορέων – μελών του δικτύου, αλλά και όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτό.

ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 18 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Ακολούθησε ενημερωτική συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τρεις δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» που απευθύνονται στις επιχειρήσεις της περιοχής. «Μας ενδιαφέρει η συμμετοχή στα προγράμματα. Από την πλευρά μας θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τρέξει η αξιολόγηση των προτάσεων, ώστε να δρομολογηθούν οι επενδύσεις» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης.

Συνεχίζοντας η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου τόνισε ότι πρόκειται για δράσεις που είναι ανοικτές για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης και ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ. «Στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η δημιουργία θέσεων εργασίας» ανέφερε η ίδια.

Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Λένα Σπυράκη εστίασε στο ζωηρό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά και στο πλήθος ερωτημάτων που έχουν τεθεί στην υπηρεσία. Πρόσθεσε ότι έχει προηγηθεί το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έτους 2018» στο οποίο έχουν ενταχθεί 9 έργα προϋπολογισμού 982.311 ευρώ.

Οι δράσεις που παραμένουν ανοικτές για προτάσεις χρηματοδότησης είναι:

  • Επιχειρηματική Εκκίνηση νέων και υπό σύσταση, πολύ Μικρών και μικρών Επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας
  • Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση Μ.Μ.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έτους 2019
  • Ενίσχυση των Δημιουργικών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

 

Συνοδευτικό υλικό:

  • Η εισαγωγική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη στη Συνεδρίαση ΣΕΑΔΕ, στο σύνδεσμο: https://youtu.be/ab8hEUGtEf0
  • – Σε άλλο αρχείο επισυνάπτονται τα βασικά χαρακτηριστικά των τριών δράσεων που είναι ανοικτές για προτάσεις χρηματοδότησης

.