Νέα είσοδος στη λίστα Forbes: O γοητευτικός 49χρονος «βασιλιάς» των ιδιωτικών επενδύσεων

Ο Ορλάντο Μπράβο ανακάλυψε τι ήταν αυτό που ήθελε από νωρίς. Το 1985, σε ηλικία 15 ετών, ταξίδεψε από το σπίτι του στο Mayagüez, του Πουέρτο Ρίκο, μια μικρή πόλη στη δυτική ακτή του νησιού, στο Bradenton της Φλόριντα, για να εγγραφεί στην θρυλική ακαδημία τένις του γκουρού Nick Bollettieri.

Ο Μπράβο ξυπνούσε πολύ πρωί, πήγαινε στην Επισκοπική Σχολή του Αγίου Στεφάνου και στη συνέχεια επέστρεφε στα γήπεδα τένις του Bollettieri το μεσημέρι. Πέρναγε ώρες εναντίον των διάσημων Andre Agassi και Jim Courier. Κατά το ηλιοβασίλεμα, μετά από ντους και φαγητό, μελετούσε και στη συνέχεια αποσυρόταν σε ένα μικρό δωμάτιο που έμοιαζε με κοιτώνα στρατοπέδου. Αυτό το πρόγραμμα ακολουθούσε πιστά έξι ημέρες την εβδομάδα, για ένα ολόκληρο έτος.

Το φοβερά ανταγωνιστικό περιβάλλον βοήθησε τον Μπράβο να αναρριχηθεί στην κορυφαία κατάταξη παικτών τένις στις ΗΠΑ ως junior. Τότε κορυφώθηκε. «Ήμουν αρκετά ταπεινός», λέει ο Μπράβο, ο οποίος εξακολουθεί να προπονείται σχεδόν καθημερινά στο τένις. «Ήταν ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο σκληρής δουλειάς. Ήταν σαφές ότι θα μπορούσα να λειτουργήσω σε αυτά τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πόνου».

Αυτή η πειθαρχία και η επιμονή του ήταν που τον ώθησαν τελικά στα κορυφαίες επενδυτικές εταιρείες (private equity) του κόσμου.

Ωστόσο λίγοι είναι -εκτός επιχειρηματικού κόσμου- που έχουν ακούσει για τον 49χρονο Bravo, την κινητήρια δύναμη πίσω από την πιο hot εταιρεία της Wall Street, με 39 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακά στοιχεία, την Thoma Bravo.

Τον Φεβρουάριο, η γαλλική επιχειρηματική σχολή HEC Paris, σε συνεργασία με τον Dow Jones, χαρακτήρισε την Thoma Bravo ως την «best-performing buyout investor» στον κόσμο μετά από μελέτη 898 funds που συγκεντρώθηκαν μεταξύ του 2005 και του 2014.

Σύμφωνα με δημόσια στοιχεία που ανέλυσε το Forbes και δημοσιεύει σε άρθρο του, τα κεφάλαια της εταιρείας είχαν απόδοση 30% ετησίως, ποσοστό πολύ καλύτερο από τις διάσημες εταιρείες εξαγορών όπως την KKR, την Blackstone και την Apollo Global Management.

Μάλιστα, αυτό το ποσοστό είναι ακόμα καλύτερο από τις αποδόσεις της εταιρίας Vista Equity Partners, του πιο σημαντικού ανταγωνιστή της, που διαχειρίζεται ο Robert F. Smith, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος της Αφρικής, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον με μια ιστορική δωρεά καθώς χάρισε 40 εκατ. σε απόφοιτους κολεγίου για να αποπληρώσει τα δάνειά τους.

Από τις αρχές του 2015, η Bravo έχει εισάγει ή πουλήσει στο χρηματιστήριο 25 επενδύσεις συνολικού ύψους 20 δισ. δολαρίων, τέσσερις φορές το κόστος τους. Το μυστικό του; Επενδύει μόνο σε καθιερωμένες εταιρείες λογισμικού, ειδικά σε αυτές που φαίνεται ότι έχουν προοπτικές κέρδους.

«Η οικονομία των λογισμικών ήταν τόσο ισχυρή. Δεν ήταν σαν καμία άλλη βιομηχανία που είχα ερευνήσει», λέει ο Μπράβο, καθισμένος στο γραφείο του στη Στρατιωτική Πυραμίδα Transamerica του Σαν Φρανσίσκο, φορώντας ένα μωβ, φαρδύ πουκάμισο και μιλώντας με μια ελαφριά πορτορικάνικη προφορά. «Ήταν πολύ προφανές.»

Η εταιρεία Bravo έχει πραγματοποιήσει 230 πωλήσεις λογισμικού αξίας άνω των 68 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2003 και επί του παρόντος επιβλέπει ένα χαρτοφυλάκιο 38 εταιρειών λογισμικού που αποφέρουν περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα και απασχολούν 40.000 άτομα.

Το Forbes αποτιμά την αξία της επιχείρησης, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον Μπράβο και σε μια χούφτα συνεργάτες του, σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Με βάση το μερίδιό του στην επιχείρηση και τα μετρητά στα funds του, ο Μπράβο έχει περιουσία 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό λοιπόν τον καθιστά τον πρώτο δισεκατομμυριούχο που γεννήθηκε στο Πουέρτο Ρίκο, κάνοντας ντεμπούτο στην 287η θέση στη φετινή κατάταξη των 400 πλουσιότερων Αμερικανών του Forbes.

newmoney.gr