(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)- ΠΑΤΡΑ: Η πρώτη ημέρα εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης

H Πάτρα έδωσε μαζικά το παρόν στην έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 75 χρόνων απελευθέρωσής της από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Στο χώρο της AchaiaClauss, μέσα από το δρώμενο  που επιμελήθηκε το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (χθες), το χρονικό απελευθέρωσης της Πόλης. Το δρώμενο ήταν διαδραστικού χαρακτήρα, με το κοινό να έχει ενεργό ρόλο σε αυτό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με τη συμμετοχή του κουϊντέτου εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών το οποίο «έντυσε» μουσικά – εκτελώντας έργα του Νίκου Σκαλκώτα (5 ελληνικούς χορούς)  – το βίντεο ντοκουμέντο που είχε επιμεληθεί το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων.  Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε οπρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Πέτρος Βάης,ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονικό απελευθέρωσης της Πάτρας και τα μηνύματα που απορρέουν από αυτό, μηνύματα που – όπως τόνισε – είναι πάντα επίκαιρα και τα οποία φτάνουν μέχρι της μέρες μας.

Ο κ. Βάης επεσήμανε ότι σήμερα«Θυμόμαστε την απελευθέρωση της πόλης μας από τους Γερμανούς κατακτητές την 4η Οκτ. 1944, τη μάχη της Πάτρας. Την ιστορία που έγινε συνειδητή προσπάθεια να κρυφτεί και να ξεχαστεί. Που δεν την θυμόνταν η πολιτεία και η πόλη, που δεν μπήκε ποτέ στα σχολικά βιβλία».

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ ανέφερε: «Στην περιοχή της Πάτρας, το Κεφαλόβρυσο και το Σαραβάλι, ήταν ο χώρος που τον Ιούνιο του 1941 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη σύσκεψη του ΕΑΜ Αχαΐας για το πρόγραμμα και την οργάνωση της αντίστασης. Στις συνοικίες, γυναίκες της πόλης μπαίνουν στο ΕΑΜ των γυναικών»προσθέτοντας ότι«…αναδείξαμε αυτόν τον χώρο του Κλάους, όπως και άλλα σημεία της πόλης, γιατί δεν μπορούμε να περνάμε αδιάφορα από τόπους αγώνων και θυσιών, γιατί εδώ την παραμονή ήταν το στρατηγείο της τελικής επίθεσης, γιατί εκεί έπεσε ο λοχίας του ΕΛΑΣ Γ. Ράμμος και στον άλλο δρόμο ο επονίτης Ορέστης Βασιλακόπουλος, 18 ετών».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βάηςείπε χαρακτηριστικά: «Τιμάμε τους αγωνιστές της αντίστασης και της απελευθέρωσης της Πάτρας, στηριγμένοι στην ιστορική αλήθεια και έχοντας διδαχθεί ότι η αντιμετώπιση του φασισμού και η απομόνωσή του, μπορεί να γίνει μόνο από το λαό, σε μια πατρίδα που δεν θα μπει κάτω από ξένη σημαία, που θα ανοίξει τον δικό του δρόμο με τη δική του εξουσία, τη Λαϊκή Εξουσία. Τιμή στους αγωνιστές που έπεσαν στην πάλη κατά του φασισμού, τιμή στους ελευθερωτές της πόλης μας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Πατρέων  Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων Κατερίνα Γεροπαναγιώτη-Θεοδωρακοπούλου, ο Αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού έργου Χρήστος Κορδάς, ο αντιδήμαρχος παιδείας και αθλητισμού Παναγιώτης Πετρόπουλος, η αντιδήμαρχος υγείας και πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ρίου Ευάγγελος Κατσακούλης, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Καρναβάλι Πάτρας Ήρα Κουρή, ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας Πέτρος Βάης, ο πρόεδρος ΚΟΔΗΠ Θόδωρος Τουλγαρίδης και πλήθος κόσμου.

Σήμερα Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Αίγλη» της “VESO MARE” έχει προγραμματιστεί η προβολή της ταινίας  του Παντελή Βούλγαρη, « Το τελευταίο σημείωμα»(δύο προβολές 18.30και 21.00– είσοδος ελεύθερη).Πρόκειται για μία δραματική ταινία διάρκειας 117’ με τους Αντρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Βασίλη Κουκαλάνι, ΜελίαΚράιλινγκ, Τάσο Δήμα. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.

Αύριο Παρασκευή 4 Οκτωβρίουθα πραγματοποιηθεί ΔοξολογίαστηνΜητρόπολη Πατρών (10.00 π.μ.) καιΘα ακολουθήσεικατάθεση στεφάνων στα Ψηλαλώνια, στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της αντίστασης και ομιλία της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού ΚατερίναςΓεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου.

Στις 8.00 το βράδυ στην πλατεία Γεωργίου θα πραγματοποιηθεί Μουσική παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και την Λαϊκή του Ορχήστρακαι ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Αίγλη» της veso mare.

75 χρόνια απο την απελευθέρωση της Πάτρας – Εκδήλωση στη Achaia Clauss

H Πάτρα έδωσε μαζικά το "παρών" στην έναρξη των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 75 χρόνων απελευθέρωσής της από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων. Στο χώρο της Achaia Clauss, μέσα από το δρώμενο που επιμελήθηκε το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης (χθες), το χρονικό απελευθέρωσης της Πόλης. Το δρώμενο ήταν διαδραστικού χαρακτήρα, με το κοινό να έχει ενεργό ρόλο σε αυτό. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή του κουϊντέτου εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών το οποίο «έντυσε» μουσικά – εκτελώντας έργα του Νίκου Σκαλκώτα (5 ελληνικούς χορούς) – το βίντεο ντοκουμέντο που είχε επιμεληθεί το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Δημοσιεύτηκε από ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ στις Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου 2019