Οι πολιτικές οδηγούν στον μαρασμό την φτωχοποίηση και ερημοποίηση

Η απόφαση για το κλείσιμο του υποκαταστήματος της τράπεζας Πειραιώς στο Δήμο Ερυμάνθου αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση γενικής υποβάθμισης της περιοχής συνέπεια και αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν με τα μνημόνια, που ακριβώς αυτές οι πολιτικές οδηγούν στον μαρασμό την φτωχοποίηση και ερημοποίηση, οδηγούν τους νέους στην φυγή την εγκατάλειψη. Αυτές οι πολιτικές φτωχοποίησης, έχουν φυσικό αποτέλεσμα την μείωση της κερδοφορίας της τράπεζας και επομένως την απώλεια του ενδιαφέροντος της για την περιοχή
Συνέπεια αυτής της απόφασης που η λογική της είναι, η κερδοφορία της τράπεζας και όχι οι κοινωνικές ανάγκες και θα έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία μιας ολόκληρης περιοχής αρκετά μακριά από το αστικό κέντρο στην νότια Αχαία Βόρεια Ηλεία και Αρκαδία που εξυπηρετούνταν από το συγκεκριμένο μοναδικό κατάστημα.
Η αντίδραση διαμαρτυρία των κατοίκων των συνταξιούχων του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου που ηγείται αυτής της προσπάθειας είναι δικαιολογημένη δίκαιη . Οι άκαρπες συναντήσεις με την τράπεζα δείχνουν ότι αυτή είναι ευαίσθητη μόνο για τα κέρδη της και όχι για τις κοινωνικές συνέπειες των επιλογών της. Τις κοινωνικές ανάγκες τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους όταν απειλείται η κερδοφορία τους .
Οι τράπεζες θυμούνται την κοινωνία μόνο όταν πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν . Όταν σταθούν στα πόδια τους φέρονται σαν στυγνοί επιχειρηματίες, παίρνουν τα σπίτια και τις περιουσίες του λαού δίνουν προκλητικά παχυλά αφορολόγητα μερίσματα στους μετόχους .
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της να υποχρεώσει την τράπεζα να μην κλείσει το κατάστημα να μην επιτρέψει καμία απόλυση από τους εργαζόμενους στην τράπεζα .
Ο αγώνας που ξεκίνησε για το κλείσιμο πρέπει να ενταθεί κλιμακωθεί , πρέπει να είναι μαζικός, γιατί δεν μπορεί να δεχτούμε ότι για τα πάντα ανώτατη αξία είναι τα κέρδη των λίγων, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις. Ο αγώνας για να είναι συνεπής πρέπει να κατευθυνθεί ενάντια στις αιτίες που παράγουν αυτό το αποτέλεσμα, πρέπει να κατευθυνθει στην ανατροπή των αντιαγροτικών αντιλαικών πολιτικών .
Ο Δήμος Ερυμάνθου δεν μπορεί να είναι παρατηρητής και ουραγός αυτής της προσπάθειας αυτού του αγώνα .
Άμεσα να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να πάρει αποφάσεις σε αγωνιστική κατεύθυνση αφού όπως φαίνεται από την αλαζονική υποτιμητική συμπεριφορά της τράπεζας δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα και την πίεση στην κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος.
Παναγ. Σκιαδάς
Ερύμανθος Οκτ 2019 Λαϊκή Συσπείρωση Ερυμάνθου