ΠΑΤΡΑ: Συνάντηση του Δικτύου για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα με τον αντιπεριφερειάρχη Χαρ. Μπονάνο

Εποικοδομητική και χρήσιμη συνάντηση είχε αντιπροσωπεία του Δικτύου Φορέων για την Προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα με τον Αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη συμμετείχαν από το Δίκτυο οι Βάσω Μαρτίνη, Κώστας Τσαχρέλιας, Βασίλης Δημητρόπουλος και Ανδρέας Σπηλιώτης εκπροσωπώντας τις οργανώσεις (Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», Αντικαπνιστικός Σύλλογος Πάτρας, Οικολογική Κίνηση Πάτρας, Πολίτες Εν Δράσει, Κέντρο Πρόληψης ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ, Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας, Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κ.Υ. Χαλανδρίτσας, ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ, Άλμα Ζωής Ν. Αχαΐας και Αντικαρκινική Εταιρεία Πάτρας.
Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι των οργανώσεων παρουσίασαν την αδήριτη κοινωνική ανάγκη που οδήγησε στη δημιουργία του Δικτύου και τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα από αυτό.
Κατόπιν έγινε ανασκόπηση της κατάστασης που επικρατεί στην Πάτρα αλλά και σε όλο το νομό Αχαΐας επικεντρώνοντας στη δράση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας με την οποία υπάρχει διαρκής επικοινωνία για την επίτευξη της εφαρμογής του νόμου.
Και από τις δύο πλευρές εθίγησαν ζητήματα που αφορούσαν τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών της Περιφέρειας και της Πολιτείας, το νομοθετικό πλαίσιο, την πολιτική βούληση -που υπάρχει σε επίπεδο Κυβέρνησης και Β/θμιας τοπικής αυτοδιοίκησης- τη θετική στάση άλλων κοινωνικών εταίρων που εμπλέκονται στο θέμα και τέλος το πολύ ευνοϊκό κλίμα της κοινής γνώμης στην εφαρμογή του νόμου για το κάπνισμα.
Παρουσιάστηκαν στοιχεία ερευνών βάσει των οποίων το 74% των πολιτών θέλουν πιστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία της δημόσιας υγείας από τη μάστιγα του παθητικού καπνίσματος.
Ο Αντιπεριφερειάρχης αφού τόνισε την αμέριστη στήριξή του και την πίστη του στην προσπάθεια εφαρμογής του νόμου για ένα πιο υγιές περιβάλλον -όχι μόνο για τους συμπολίτες των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά για όλους- δεσμεύτηκε μετά από ένα σύντομο κύκλο συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς και υπηρεσιακούς παράγοντες να τοποθετηθεί δημόσια και εκτενώς για το θέμα ενώ παράλληλα θα εξαντλήσει τις δυνατότητες ενεργοποίησης των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας ώστε στην επόμενη συνάντηση με το Δίκτυο να υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση.
Οι εκπρόσωποι του Δικτύου όλο και περισσότερο πιστεύουν ότι η αναμέτρηση με μια κακή νοοτροπία, αυτή του καπνίσματος, σε κοινόχρηστους κλειστούς χώρους, φαίνεται να κερδίζεται και η εικόνα αλλά και η ατμόσφαιρα αλλάζει οριστικά.