Η Αχαΐα και τα 200 χρόνια από το 1821

Οι επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάστασή του 1821 θα στρέφουν τα φώτα στην περιοχή της Αχαΐας.
Οι λόγοι είναι προφανείς. Ο νομός μας έχει κατοχυρώσει τον ιστορικό του ρόλο ως τόπος εκκίνησης του απελευθερωτικού αγώνα με επίκεντρο την περιοχή των Καλαβρύτων και του Αιγίου, έναν ιστορικό άξονα που τον καθιστά αυτομάτως σημείο αναφοράς και εφόρμησης των επετειακών εκδηλώσεων.
Το γεγονός αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία και υπογραμμίζει μια μεγάλη ευθύνη. Η ευκαιρία, αφορά την δυνατότητα που μας δίνεται να διεκδικήσουμε πολύ σημαντικές εκδηλώσεις οι οποίες μπορούν αφενός να μεταφραστούν σε ιστορικές- πολιτιστικές υποδομές για την Αχαΐα (με διάχυση σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της), αφετέρου να έλξουν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας.
Η ευθύνη, έχει να κάνει με την διαχείριση αυτής της δυνατότητας από τους φορείς του νομού και το βαθμό ετοιμότητας που θα υπάρξει ώστε να οδηγηθούμε σε έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό από τον οποίο η Αχαΐα, θα έχει ουσιαστικά πράγματα να λαμβάνει.
Αυτό χρειάζεται υπογράμμιση καθώς έχουμε ζήσει δυστυχώς, πολλά παραδείγματα ευκαιριών που μας προσπέρασαν, ξεκινώντας από μεγαλεπήβολα σχέδια για να καταλήξουν σε έναν αγώνα δρόμου της τελευταίας στιγμής, στο τέλος του οποίου, δεν διαγράφεται κανένα ορατό όφελος.
Ζήσαμε λίαν προσφάτως την περιπέτεια των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων και μπορέσαμε όλοι να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας για το πώς μια μεγάλη ευκαιρία, δεν άφησε ίχνος υποδομής στην πόλη της Πάτρας, μετά από ένα παροιμιώδες ροκάνισμα του χρόνου που κατέληξε να ροκανίσει την ίδια τη διοργάνωση.
Για να μπορέσουμε να έχουμε μια αξιοπρεπή και αποτελεσματική παρουσία λοιπόν στον εορτασμό του 2021, κάτι που οφείλουμε στην περιοχή μας, πρέπει να ξεκινήσουμε από σήμερα την προετοιμασία με έργα και όχι με λόγια. Και πρέπει να ξεκινήσουμε και να πορευτούμε μαζί, με γνώμονα την Αχαΐα και όχι ο καθένας με πυξίδα την κομματική του διάθεση, τα κομματικά του συμφέροντα ή τον ιδεολογικό του προσανατολισμό.
Με συμμετοχή όλων των δήμων, των φορέων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των ερευνητικών κέντρων, των σχολείων, των πνευματικών ανθρώπων και των ιστορικών, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας επιτροπής η οποία θα επεξεργαστεί την πρόταση της Αχαΐας και θα την εισηγηθεί στην Πολιτεία, με την οποία και θα συνομιλεί.
Με διαφάνεια, με ιστορική κρίση, με συμμετοχή της κοινωνίας η οποία θα «ξαναδιαβάσει» την ιστορία της, με ένα σχέδιο που θα μας οδηγήσει, επιτέλους σε ένα ποιοτικό, παραγωγικό έργο.
Και κυρίως, με αποφυγή του κινδύνου εθνικιστικών αναγνώσεων του 1821 και συντηρητικών αναδιπλώσεων. Η επέτειος αυτή είναι ευκαιρία να αναστοχαστούμε, να δούμε ξανά τη διαδρομή μας, την πορεία μας ως έθνος στην Ευρώπη και τον κόσμο και να προβληματιστούμε για το μέλλον.
Και ως τέτοια, και μόνο, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.

Kατερίνα Σολωμού
Πολιτευτής ΚΙΝ.ΑΛ. Αχαΐας
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πατρέων
Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών