Γερμανικά ΜΜΕ για προσφυγικό: Στην Ελλάδα, από εκατοντάδες, έγιναν ξανά χιλιάδες

Στο χείλος της κατάρρευσης είναι η συμφωνία της Ε.Ε με την Τουρκία αναφορικά με το προσφυγικό, όπως επισημαίνουν γερμανικά ΜΜΕ σχολιάζοντας την δραματική αύξηση των προσφύγων από τη Συρία στα ελληνικά νησιά.

Τα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνουν επίσης ότι οι απειλές Ερντογάν προς τις Βρυξέλλες ότι θα ανοίξει τα σύνορα για τους μετανάστες γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.

Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο «ARD»

«Από εκατοντάδες, έγιναν ξανά χιλιάδες», είναι ο τίτλος άρθρου του γερμανικό τηλεοπτικού δίκτυο «ARD» που αναφέρεται στο θέμα των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα.

«Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες από τη Συρία βρίσκουν καταφύγιο στα ελληνικά νησιά», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Τουρκία και πηγαίνουν προς τα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί δραματικά και ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί. Η συμφωνία για το προσφυγικό της ΕΕ θα μπορούσε σύντομα να αποτύχει», προσθέτει το άρθρο του Μίχαελ Λέμαν.

Οι πολίτες και το προσωπικό ασφαλείας στη Λέσβο κάνουν ό,τι μπορούν για να υπάρξει ειρήνη και τάξη στο αμφιλεγόμενο στρατόπεδο προσφύγων της Μόρια. Η ρουτίνα γίνεται αισθητή, όπως επίσης και η απογοήτευση.

Σταδιακά, φτάνουν καθημερινά μερικές εκατοντάδες νέοι μετανάστες και η πίεση στο στρατόπεδο αυξάνεται.

Η Ράσελ Έλις από την ελβετική ανθρωπιστική οργάνωση «SAO», που έχει αναλάβει τη φροντίδα των γυναικών προσφύγων, επισημαίνει ότι πολλές δεν μπορούν πλέον να λάβουν ιατρική βοήθεια:

«Για τους νεοαφιχθέντες, είναι αδύνατο να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο», λέει χαρακτηριστικά.

Γερμανική εφημερίδα «Μerkur»: «Το μεταναστευτικό, ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής πολιτικής, έχει αποτύχει»

«Η συμφωνία με την Τουρκία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης; Αν αποτύχει, τότε …», γράφει σε άρθρο της η εφημερίδα του Μονάχου αναφερόμενη στη δραματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά.

«Χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φεύγουν από την εμπόλεμη Συρία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στο ανατολικό Αιγαίο. Με μικρά σκάφη ξεκινούν από την δυτική ακτή της Τουρκίας με προορισμό τα κοντινά νησιά Λέσβο, Σάμο ή Κω… Το ερώτημα είναι εάν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής πολιτικής, το μεταναστευτικό, έχει αποτύχει. Ένας πυλώνας που η νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον είχε περιγράψει ως “σημαντικό και σύνθετο”. Ήταν αυτή η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας;»

«Αρχικά η συμφωνία ήταν αποτελεσματική βελτιώνοντας την κατάσταση στα ελληνικά νησιά. Στο μεταξύ, όμως, καταφθάνουν σε αυτά περισσότεροι πρόσφυγες.

Από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, η Τουρκία έχει λάβει περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Τώρα, όμως, ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει πόντους στην εσωτερική πολιτική απειλώντας την ΕΕ ότι θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν θα λάβει περαιτέρω οικονομική υποστήριξη. Ο Ερντογάν αισθάνεται μόνος του και επανειλημμένως έχει διαμαρτυρηθεί ότι η οικονομική βοήθεια καταβάλλεται με αργό ρυθμό».