Στο ΥΠΟΙΚ το μεσημέρι ο Μητσοτάκης – Στην ατζέντα η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Σήμερα αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να ανακοινωθεί η κατάθεση της αίτησης προς το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής για την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στη μια μετά το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στο υπουργείο Οικονομικών όπου θα έχει σύσκεψη με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, δύο 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και λίγο πριν την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα για τη διαπραγμάτευση της τέταρτης αξιολόγησης, με κυρίαρχο θέμα τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η επίσημη κατάθεση του αιτήματος της Ελλάδας για την αποπληρωμή του «ακριβού» τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ αφορά την καταβολή ποσού ύψους κοντά στα 3 δισ. ευρώ, με βαρύνεται με ιδιαίτερα βαρύ επιτόκιο που υπερβαίνει το 5,2%.

Για την καταβολή των 3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το «μαξιλάρι ασφαλείας», το οποίο κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 1,6% τον χρόνο.

Έτσι, με την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του χρέους προς το ΔΝΤ, το Δημόσιο θα κερδίσει περίπου 2,6 ποσοστιαίες μονάδες ή, όπως είπε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, το όφελος από τόκους θα είναι κοντά στα 75 εκατ. ευρώ.

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εκτιμούν ότι η εκκρεμότητα αυτή θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου και η οφειλή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα πέσει μέσα στο 2020 κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, ενώ η πλήρης εξόφληση θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Στο σημερινό ΚΥΣΟΙΠ θα συζητηθούν επίσης κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια, το επιτυχές κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.

Στο σημερινό ΚΥΣΟΙΠ θα συζητηθούν επίσης κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στις αποκρατικοποιήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια, το επιτυχές κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, άμεσες εξελίξεις αναμένονται όσον αφορά την πώληση του 30% των μετοχών του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ δρομολογούνται επίσης οι εξελίξεις για τη ΔΕΠΑ και τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει μια περίοδο «καλών ειδήσεων» για την Ελλάδα: την αποπληρωμή του ακριβού χρέους του ΔΝΤ, την ανακοίνωση συμφωνίας με τους θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια, το επιτυχές κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και τη σύνταξη του κρατικού προϋπολογισμού του 2020 με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος αποτυπωμένο, αλλά και τη διασφάλιση των μέτρων ελάφρυνσης.