(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Το έργο «Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω αξιοποίησης πόρων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του Έργου «Δημιουργικοί κόμβοι με στόχο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω της Αξιοποίησης Πόρων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (SPARC), πραγματοποιήθηκε στις 09 & 10/9/2019 η 3η Συνάντηση Εργασίας στην Πάτρα, ενώ την ευθύνη της διοργάνωσης είχε το Επιμελητήριο Αχαΐας.
Στο εταιρικό σχήμα μετέχουν οι: Δήμος Πατρέων (Επικεφαλής Εταίρος), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Επιμελητήριο Αχαΐας, Σύνδεσμος Θεάτρου Απουλίας, Περιφέρεια της Απουλίας, Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων-Πατρινό Καρναβάλι (Συνδεδεμένος Εταίρος). Ο γενικός στόχος του Έργου SPARC συνίσταται στην αξιοποίηση της Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς των συμμετεχουσών περιοχών ώστε να γίνουν μοναδικοί τουριστικοί προορισμοί σημαντικής αξίας.
Κατά τη διάρκεια των Συνάντησης πραγματοποιήθηκε επιτόπια τεχνική επίσκεψη στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων και οι Εταίροι διαπίστωσαν την πρόοδο των εργασιών που εκτελεί ο Δήμος Πατρέων. Ακολούθησε διήμερη τεχνική συνάντηση στη διάρκεια της οποίας όλοι οι εταίροι αντάλλαξαν απόψεις και παρουσίασαν την εξέλιξη των δράσεων που έχει αναλάβει ο καθένας, εστιάζοντας στον χρονοπρογραμματισμό για την επίτευξη των στόχων του έργου μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει δημιουργηθεί στην Πάτρα και βοηθάει υποστηρικτικά για την υλοποίηση των δράσεων.
Η συμβολή του Επιμελητηρίου Αχαΐας ως βασικός Εταίρος του Έργου, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020 αφορούσε, σε πρώτη φάση, στην εκπόνηση της μελέτης για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κλάδου της Δημιουργικής Βιομηχανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον σχεδιασμό του συστήματος διαχείρισης και του πλάνου επικοινωνίας του Έργου.
Σε επόμενο στάδιο το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει αναλάβει τον σχεδιασμό για την υλοποίηση τριών εργαστηρίων που αφορούν την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας μέσα στο επόμενο δίμηνο, την ανίχνευση και τον εντοπισμό καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον κλάδο, και την ωρίμανσή τους από ιδέες σε επιχειρηματικά πλάνα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κλάδο ενδιαφέροντος του Έργου και να ενισχυθεί αυτός, ενσωματώνοντας τον στις υπόλοιπες δράσεις του SPARC μέχρι τη λήξη του (31/05/2020), και φυσικά τη συνέχιση της παρακολούθησής τους στο διηνεκές. Επιπλέον, το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει αναλάβει την Ψηφιοποίηση Συλλογών που σχετίζονται με το Πατρινό Καρναβάλι καθώς και την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ που θα αφορά στο Πατρινό Καρναβάλι έως σήμερα.
Στη Συνάντηση παραβρέθηκαν οι ομάδες Έργου όλων των φορέων του σχήματος συνεργασίας, καθώς επίσης και ο Συντονιστής της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος Ελλάδα-Ιταλία 2014-2020, κ. Gianfranco Gadaleta, η Info Point Officer του Προγράμματος στην Πάτρα, κα Κατερίνα Καποτά. Από πλευράς Διοίκησης για τους 3 φορείς, στις εργασίες έλαβαν μέρος οι κ.κ.: o Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Φωκίων Ζαΐμης, ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Κώστας Πελετίδης, o Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Νίκος Ασπράγκαθος, η Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, κα. Ήρα Κουρή, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Αχαΐας κ. Καραμπέτ Σααντ και υπηρεσιακά στελέχη των Ελληνικών φορέων. Επίσης, στα πλαίσια της συνάντησης εργασίας, έγινε γνωριμία μεταξύ των Ελλήνων και Ιταλών που απαρτίζουν την Διασυνοριακή Επιτροπή Δημιουργίας (Cross-Border Creative Committee) η οποία έχει συσταθεί στα πλαίσια του Έργου.