ΑΧΑΪΑ: Ενεργοποιείται ο Ανοικτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός για τρεις δράσεις του ΠΕΠ

Êôßñéï ÐåñéöÝñåéáò ÄõôéêÞò ÅëëÜäáò (Í.Å.Ï. Ðáôñþí-Áèçíþí 32, 26441 ÐÜôñá, ÅëëÜäá) / Region of Western Greece Headquarters (32nd, New National Road Patras-Athens, 26441 Patras, Greece)

Στην υπογραφή τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης προχώρησαν το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο Ανοικτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός (Escrow Account) που απευθύνεται σε μικρομεσαίους – δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Με την σύμβαση ενεργοποιείται ο Καταπιστευτικός Λογαριασμός για τρεις δράσεις επιχειρηματικότητας του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» που είναι οι εξής:
– «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – έτους 2018».
– «Εξωστρέφεια – Διεθνοποίηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – έτους 2019».
– «Ενίσχυση των δημιουργικών επιχειρήσεων της Δυτικής Ελλάδας».
Ο Καταπιστευτικός Λογαριασμός (Escrow Account), προσφέρει τη δυνατότητα αποδέσμευσης της χρηματοδότησης για όσους έχουν ενταχθεί ή είναι υπό ένταξη στα προγράμματα του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας.
Κάθε Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός που μπαίνει σε λειτουργία εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται. Το ποσό αποδεσμεύεται σταδιακά για την αποπληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής. Έτσι, δεν απαιτείται πλέον από τους επενδυτές να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου.
Η χρήση του Εscrow Αccount από τους δικαιούχους δεν είναι υποχρεωτική. Ο κάθε Δικαιούχος, δύναται είτε να αξιοποιήσει τον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, είτε να ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδικασία λήψης της προκαταβολής ή και καταβολής της επιχορήγησης.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μεταξύ των πρώτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προχώρησε στην ενεργοποίηση του Λογαριασμού, ικανοποιώντας ένα βασικό αίτημα των παραγωγικών φορέων της περιοχής, οι οποίοι διαχρονικά αναζητούν τρόπους για την ενίσχυση της ρευστότητας, προκειμένου να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους πρωτοβουλιών.