120 δόσεις: Τα 7 ηλεκτρονικά κλειδιά που ξεκλειδώνουν την νέα ρύθμιση-Προθεσμία μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων τρέχει ήδη η νέα βελτιωμένη ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις.

Οι οφειλέτες έχουν προθεσμία 22 ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία. Οι βελτιώσεις στη ρύθμιση κέντρισαν αμέσως το ενδιαφέρον των φορολογούμενων. Μέσα στις πρώτες ώρες περισσότεροι από 4.000 οφειλέτες υπέβαλαν αίτηση για να κερδίσουν τις 120 δόσεις.

Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι απλή και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν επτά βήματα:

Ο οφειλέτης εισέρχεται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr
Στην κατηγορία υπηρεσίες προς τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις επιλέγει την ένδειξη αίτηση ρύθμισης οφειλών. Επιλέγει την ένδειξη «Αίτηση ρύθμισης οφειλών».
Στη συνέχεια εισέρχεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet επιλέγει την ένδειξη υποβολή νέας αίτησης. Επιλέγει την ένδειξη Αίτηση ρύθμισης οφειλών v.4611/2019
Στην επόμενη σελίδα εμφανίζονται τα στοιχεία του οφειλέτη (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κλπ), το ύψος του εισοδήματός του, ο αριθμός των τέκνων, η επιλογή των δόσεων έως 120 και η Δ.Ο.Υ. Στον πίνακα αυτό θα πρέπει να επιλέξει τις οφειλές που θέλει να ρυθμίσει.
Στην επόμενη σελίδα εμφανίζεται πίνακας με τα εξής στοιχεία: το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, τις προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, το μέγιστο αριθμό δόσεων, το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σε αυτό το στάδιο ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει ανάλογα με το κούρεμα που επιθυμεί στο ύψος των προσαυξήσεων τον αριθμό των δόσεων. Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει κλικ στην ένδειξη υπολογισμός ποσού δόσης και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίσει την μηνιαία δόση.
Στην συνέχεια εμφανίζεται η αίτηση ρύθμισης οφειλών ν.4611/2019, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η υποβολή του αιτήματος ανοίγει το δρόμο για την έκδοση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής για την πληρωμή της πρώτης δόσης της ρύθμισης.
Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι υπόλοιπες δόσεις εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.