(Φωτο)-Φως ρίχνουν οι ανασκαφές στη μάχη Δαβίδ-Γολιάθ

Νέες λεπτομέρειες για την μάχη του Δαβίδ με τον Γολιάθ, που αναφέρεται στην Βίβλο, πιθανόν να φέρει στο φως μία σημαντική ανακάλυψη που έγινε στις αρχαιολογικές ανασκαφές στους Αγίους Τόπους.

 Εδώ και 23 χρόνια Ισραηλινοί αρχαιολόγοι πραγματοποιούν ανασκαφές στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την αναμέτρηση του μικρόσωμου Γολιάθ με τον «γίγαντα» Γολιάθ, την στιγμή που δεν αποκλείεται η ελληνική καταγωγή του τελευταίου.

Έκπληκτοι οι αρχαιολόγοι από τα ευρήματα

Την έκπληξη των αρχαιολόγων προκάλεσαν τα ευρήματα καθώς η σκαπάνη αποκάλυψε μία νέα επιφάνεια τεράστιων ερειπίων που ανάγονται στην εποχή της βιβλικής αυτής μάχης.

«Το μέγεθος και η εντυπωσιακή φύση της πόλης της πρώιμης εποχής του Χαλκού είναι εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι τώρα. Η πόλη θεωρείτο ότι έφθασε στο μέγιστο μέγεθός της στη διάρκεια του 10ου με 9ο αιώνα π.Χ.», αναφέρει ο επικεφαλής των ανασκαφών, Άρεν Μέιρ του ισραηλινού Πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν.

Η γενέτειρα του Φιλισταίου γίγαντα ίσως να ήταν ακόμα πιο μεγάλη και εντυπωσιακή στην πρώιμη εποχή του Χαλκού, εύρημα που προκάλεσε την έκπληξη όλων ειδικά μετά από 23 χρόνια ανασκαφών.

Το μυστήριο για τον «γίγαντα» Γολιάθ

Όπως υποστήριξε ο Ισραηλινός αρχαιολόγος  «ίσως οι θρύλοι για τους γίγαντες των Φιλισταίων και ειδικά από το Γεθ – όχι μόνον αναφορικά με τον Γολιάθ, αλλά και άλλους- να προήλθαν μεταξύ άλλων ως συμπέρασμα μπροστά στη θέα των εντυπωσιακών, τεράστιων ερειπίων της πόλης στους αιώνες που ακολούθησαν την καταστροφή της».

See arenmaeir’s other Tweets

Οχυρώσεις με πάχος τεσσάρων μέτρων αλλά και τείχη περιόδων με πλάτος έως και δυόμιση μέτρα αποτελούν τα πρόσφατα ευρήματα. Οι μεγάλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των οχυρώσεων στο στρώμα της εποχής του Γολιάθ φθάνουν τα δύο μέτρα.

Η Γεθ, ταυτόχρονα, κάλυπτε μία έκταση περίπου 500 στρεμμάτων, υπερδιπλάσια των περισσότερων συγκρίσιμων πόλεων της περιοχής εκείνης στην ίδια χρονική περίοδο.

«Αυτό αλλάζει τον τρόπο κατανόησης της ανάπτυξης της πόλης και της κυριαρχικής της θέσης σε σχέση με άλλες πόλεις των Φιλισταίων», υποστηρίζει ο Μάιερ.

https://www.in.gr/2019/09/08/plus/perierga/fos-rixnoun-oi-anaskafes-sti-maxi-david-goliath/