Θέσεις και προτάσεις προς τον πρωθυπουργό

Αντιπροσωπεία του Προεδρείου του ΕΕΣΠ με επικεφαλής τον Πρόεδρο κο Ζαφειρόπουλο θα παραστεί στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ και θα παραδώσει στον Πρωθυπουργό κο Μητσοτάκη το παρακάτω Υπόμνημα θέσεων και προτάσεων του Εμπορικού Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Σας συγχαίρουμε για την εκλογή σας και ευχόμαστε μια δημιουργική θητεία προς όφελος της χώρας, της οικονομίας και του λαού μας.

 

Ο Εμπορικός & Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών, ιδρύθηκε το 1904 από τους εμπόρους του εισαγωγικού εμπορίου και αποτελεί συνέχεια του εμπορικού συλλόγου «Ερμής» (εξαγωγικό εμπόριο) που ιδρύθηκε το 1886. Είναι ο ιστορικά παλαιότερος σύλλογος στην χώρα και από τους πιο δραστήριους με 2.500 μέλη και μεγάλη συμμετοχή στα δρώμενα της πόλης, της οικονομίας και της χώρας.
O EEΣΠ ενόψει και των εξαγγελιών από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, που σηματοδοτούν και τις εξελίξεις στην οικονομία για την χώρα μας, θέλει να επισημάνει μερικές από τις πάγιες θέσεις και προτάσεις του για την ανάπτυξη και την αναθέρμανση της οικονομίας και της αγοράς.
Έπειτα από 9 χρόνια ασφυκτικού οικονομικού κλοιού λόγω της ύφεσης, οι ΜμΕ δοκιμάστηκαν και εξακολουθούν να δοκιμάζονται. Σήμερα απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την ανατροπή αυτού του κλίματος.

 

Συνοψίζουμε τις θέσεις και προτάσεις μας ως εξής:

 

1. Σταθερό Φορολογικό σύστημα. Μείωση των φορολογικών συντελεστών και επαναφορά αφορολόγητου ορίου στους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις με μικρούς τζίρους και ζημιογόνες χρήσεις. Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.

 

2. Άμεση ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» και δημιουργία Ειδικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για την ενίσχυση των ΜμΕ μέσω πιστώσεων και μεταφοράς τεχνογνωσίας . Προστασία της 1ης κατοικίας και της Επαγγελματικής Στέγης για τα Επαγγελματικά και Εμπορικά Δάνεια (αντίστοιχη προστασία και για τους εγγυητές επαγγελματικών δανείων). Απλοποίηση, ευελιξία και επέκταση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού ειδικά για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ουσιαστική επίλυση του προβλήματος της υπό εκκαθάριση Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας και απεγκλωβισμό χιλιάδων μεριδιούχων. Λύση στο σοβαρό πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή των Πυροδανείων και Σεισμοδανείων.

 

3. Πέραν του θετικού μέτρου των 120 δόσεων για τα χρέη προς Δημόσιο και Ασφαλιστικούς φορείς και τις πρόσφατες βελτιώσεις που ψηφίστηκαν θα πρέπει να δείτε θετικά για την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών. Απαραίτητο είναι για την αποτελεσματικότητα του μέτρου να δοθεί μια μικρή παράταση πέραν του Σεπτεμβρίου ούτως ώστε να μπορέσουν περισσότερες επιχειρήσεις να ενταχθούν στην ρύθμιση. Το πάγωμα των οφειλών σε συνάρτηση με τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές από τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνει μια νέα ευκαιρία. Για τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές παραθέτουμε τρεις επιμέρους προτάσεις. Συγκεκριμένα: i) κεφαλαιοποίηση του οφειλόμενου ποσού και τμηματική αποπληρωμή αυτού όταν η επιχείρηση ξεπεράσει την ύφεση και σταθεί οικονομικά ικανή να τακτοποιήσει την οφειλή, ii) μετατροπή του οφειλόμενου ποσού σε ασφαλιστικό χρόνο και εκκαθάριση στο τέλος του ασφαλιστικού βίου, ii) παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού από τη σύνταξη του ασφαλισμένου.

 

4. Θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη» λογαριασμού δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης. Πολύ συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί ακόμα και μετά την εντολή δέσμευσης να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή: μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο, και ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοικίων και προμηθευτών). Τη σύνδεση του εν λόγω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πλαστικού χρήματος και e-banking εκ μέρους των καταναλωτών. Τον καθορισμό ποσοστού αναφορικά με το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας της επιχείρησης.

 

5. Εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης με περιορισμό της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων.

 

6. Στήριξη νέων μοντέλων και καινοτόμων ιδεών ως αναπτυξιακά εργαλεία π.χ. Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Open Malls) και εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων για εκσυγχρονισμό, μηχανοργάνωση, δημιουργία και υποστήριξη των επιχειρήσεων στον τομέα της ηλεκτρονικής πώλησης (e-shop) καταστημάτων, που απευθύνονται στην παγκόσμια αγορά.

 

7. Διασφάλιση της Κυριακάτικης Αργίας με συνταγματική κατοχύρωση. Μετά από έξι χρόνια που εφαρμόζεται το μέτρο για την απελευθέρωση των Κυριακών, με τα γνωστά μηδενικά αποτελέσματα στους τζίρους των ελληνικών επιχειρήσεων και τις επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή των εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, ζητάμε τη συνταγματική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας με λειτουργία μόνο τις κατ’ έθιμο και παράδοση Κυριακές (παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, Κυριακή των Βαΐων). Άλλωστε, επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ωφελεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές εμπορικές επιχειρήσεις και τα πολυκαταστήματα και δεν στηρίζει τις τοπικές αγορές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη στήριξης αλλά και μπορούν να ανταποδώσουν τα οφέλη στην ελληνική οικονομία.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Η Πάτρα, διαθέτει μια σπουδαία εμπορική αγορά ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όμως σημαντικά έργα που έπρεπε να είχαν προχωρήσει πριν χρόνια (σύνδεση της πόλης με οδικούς άξονες, σιδηρόδρομος, αεροδρόμιο, διαμετακομιστικό κέντρο κλπ) δημιουργούν προβλήματα που λειτουργούν σαν τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια όσον αφορά στον τουρισμό, τις μεταφορές το λιμάνι κ.ά. Η απόφαση της κυβέρνησής σας για επαναδημοπράτιση της Πατρών -Πύργου δημιουργεί καθυστέρηση σε ένα έργο που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Ελπίζουμε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε το έργο να προχωρήσει και ολοκληρωθεί άμεσα. Η άφιξη του σιδηροδρόμου στην Πάτρα και το λιμάνι της και η υπογειοποίησή του στον αστικό ιστό αποτελεί έργο μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής. Η σύνδεση της πόλης με το δίκτυο Φυσικού Αερίου διαθέσιμο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, θα μειώσει δραστικό το ενεργειακό κόστος και θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Παράλληλα, υποδομές όπως η Βιομηχανική Ζώνη, το Βιοτεχνικό Πάρκο έχουν τελματώσει χωρίς να μπορούν να προσδώσουν στην πόλη προστιθέμενη αξία. Έτσι, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στρατηγικές κατευθύνσεις και τα οράματα των παραγωγικών δυνάμεων της πόλης για το τοπικό προϊόν, τον τουρισμό κ τις υπηρεσίες, τα δίκτυα και τις μεταφορές, δικτυώσεις – Clusters, νέες τεχνολογίες.
Η κατάργηση της υπό σύσταση Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρξε για εμάς αλλά και για όλη την πόλη μία αρνητική εξέλιξη και έκπληξη. Η ίδρυση της Νομικής στο ΠΠ είναι ένα πάγιο αίτημα της πόλης και του συνόλου των φορέων της εδώ και 50 χρόνια. Η μελέτη για την ανάγκη της ίδρυσής της είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να επανεξετασθεί από την κυβέρνησή σας για να μην υπάρχουν οι υπόνοιες ότι πίσω της κρύβονται σκοπιμότητες εναντίον του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της πόλης των Πατρών.

 

Μετά την κατάθεση των προτάσεών μας σε θέματα που αφορούν στον κλάδο μας αλλά και των γενικότερων προβλημάτων της πόλης μας, αναμένουμε να εκφρασθεί έμπρακτα η αρωγή σας για την επίλυσή τους.