Η Γεννηματά απέκλεισε «επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ

Ξεκάθαρο μήνυμα, και μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με αποδέκτες όσους αμφισβητούν –με «όχημα» το ΠΑΣΟΚ– το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, έστειλε χθες η Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στις επετειακές εκδηλώσεις για την 3η Σεπτεμβρίου στη Λάρισα. Η πρόεδρος του κινήματος, «σηκώνοντας το γάντι» που της πέταξαν οι Παύλος Γερουλάνος και Νίκος Παπανδρέου με πρόσφατες τοποθετήσεις τους, αλλά απαντώντας και στην εν γένει κριτική που της ασκήθηκε πριν και μετά τις εκλογές, κατέστησε σαφές ότι η «επιστροφή» στο ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί επιλογή.

Παράλληλα, προκάλεσε εμμέσως όποιον επιθυμεί να θέσει ζήτημα ηγεσίας στην παράταξη, να το πράξει ανοικτά μέσω των σχετικών διαδικασιών του ΚΙΝΑΛ, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «χρησιμοποίηση του ΠΑΣΟΚ ως σφραγίδας διαπραγμάτευσης για προσωπικές επιδιώξεις». «Φωτογράφισε» έτσι σαφώς τα δύο στελέχη με αφορμή τις δηλώσεις τους περί επανόδου στο «πράσινο» παρελθόν, ενώ απαντώντας σε συγκεκριμένη αναφορά του κ. Γερουλάνου (ο οποίος είχε πει ότι «κάποιοι ντρέπονται να πουν ότι είναι ΠΑΣΟΚ»), υπογράμμισε: «Ημουν και είμαι περήφανη για την ιστορική διαδρομή του κόμματος και κανείς δεν δικαιούται να μου κουνά το δάκτυλο».

Συνεχίζοντας τις αιχμηρές αναφορές, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε «κοροϊδία και μεγάλα κούφια λόγια» τις βλέψεις περί «πράσινης» ανασύστασης, επισημαίνοντας ουσιαστικά ότι πρόκειται για ανέφικτο εγχείρημα και για οικονομικούς λόγους. «Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν μπαίνει ταφόπλακα. Και για λόγους πολιτικούς και γιατί δεν είμαστε μπαταχτσήδες. Μόνο μέσα από το Κίνημα Αλλαγής το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανταποκρίνεται και στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Μόνο του δεν μπορεί», σημείωσε.

Βασικό μήνυμα που επιχείρησε να εκπέμψει μέσω της τοποθέτησής της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είναι επί της ουσίας ότι ο ενιαίος φορέας τιμά και εμπνέεται από τις ρίζες του, οι οποίες παραμένουν η ιδεολογική του πυξίδα, ωστόσο δεν μένει προσκολλημένος στο παρελθόν. Εξ ου και η προσπάθεια ισορροπίας στον λόγο της κ. Γεννηματά, μεταξύ των αναδρομών στον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα ιστορικά στελέχη, και των αναφορών στη «σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία», που, όπως ανέφερε, θα είναι ο πυρήνας της προγραμματικής συνδιάσκεψης του Νοεμβρίου.

Τέλος, κατά την πάγια τακτική της, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκε με δριμύτητα και ισοβαρώς σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία. Στο πλαίσιο της κριτικής της προς τα αριστερά, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην προσπάθεια διεύρυνσης της Κουμουνδούρου προς τον μεσαίο χώρο, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του κ. Αλ. Τσίπρα. «Η κεντροαριστερή συνείδηση δεν αποκτιέται ούτε με δηλώσεις ούτε σε κλειστά συνέδρια, και οι μεγάλες προοδευτικές συνεργασίες δεν επιβάλλονται από την κορυφή στη βάση, αλλά αντίστροφα», ανέφερε. Στρέφοντας τα πυρά προς την κυβέρνηση, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μιμείται τον τέως πρωθυπουργό στην «επιχείρηση λεηλάτησης της Κεντροαριστεράς», ενώ έκανε λόγο για «ήδη ορατά αρνητικά δείγματα» της νέας κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται «συστηματικά απέναντι» σε κάθε πολιτική πρωτοβουλία που θίγει τη δημοκρατική λειτουργία και αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως αριθμούς.