AXAΪΑ: Νέοι καλλιτέχνες από την Ευρώπη, φιλοξενήθηκαν στο Αίγιο

Η Creative YouthLand-Δημιουργικό Εργαστήρι Νέων, που ιδρύθηκε το 2014 και έχει έδρα στο Αίγιο, διοργάνωσε μεταξύ 22 και 29 Αυγούστου, την εβδομαδιαία Ευρωπαϊκή Ανταλλαγή Νέων “Metis”, με τη συγχρηματοδότηση του Erasmus+.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, 30 νέοι καλλιτέχνες-ερασιτέχνες κι επαγγελματίες, μεταξύ 18 και 25 ετών, από Ελλάδα, Εσθονία, Ισπανία, Ιταλία, Ουκρανία και Σλοβενία, συγκεντρώθηκαν, δούλεψαν μαζί, ενίσχυσαν τη δημιουργικότητα τους, γνώρισαν διάφορες μεθόδους ευαισθητοποίησης, προβληματίστηκαν γύρω από σοβαρά κοινωνικά ζητήματα και δημιούργησαν μέσα από την ένωση θεάτρου, κίνησης, μουσικής, σκηνογραφίας και audiovisuals ένα συλλογικό έργο το οποίο παρουσίασαν στις 27 Αυγούστου στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων στο Αίγιο.

Ο στόχος του προγράμματος “Metis” ήταν να δώσει τα απαραίτητα εργαλεία στους νέους αυτούς καλλιτέχνες ώστε να χρησιμοποιήσουν τις τέχνες τους για να επιφέρουν κοινωνική αλλαγή στις τοπικές κοινωνίες τους αλλά και σε εθνικό ή και παγκόσμιο επίπεδο. Οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με το πολύ σοβαρό πρόβλημα των διακρίσεων και της μη ανεκτικής συμπεριφοράς, για το οποίο συμφώνησαν ομόφωνα ότι πλήττει τις χώρες τους. Αφού πρώτα παρέλασαν από την πλατεία Αγίας Λαύρας έως την πλατεία Υψηλών Αλωνίων με συνοδεία ήχου, κατέληξαν στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων όπου παρουσίασαν ένα ολιγόλεπτο έργο με σκοπό να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία σχετικά με το θέμα της ισότητας, της ανεκτικότητας και της παύσης των διακρίσεων λόγω φύλου, φυλής, σεξουαλικών προτιμήσεων, οικονομικής ευρωστίας, κοινωνικής θέσης και θρησκείας.

Το πρόγραμμα “Metis” έλαβε έγκριση από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης, συγχρηματοδοτήθηκε από το Erasmus+ και διοργανώθηκε από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Creative YouthLand-Δημιουργικό Εργαστήρι Νέων. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας NGO “Stella”, Euroaccion Murcia, TUCEP Perugia, Mladinski center Zagorje​,​ MTÜ EstYES, το Δημοτικό Διαμέρισμα Νικολαιίκων για την παραχώρηση χώρου για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων μας και τον Δήμο Αιγιαλείας για την παραχώρηση άδειας χρήσης της πλατείας Υψηλών Αλωνίων.