Μονιμοποιείται η ΕΛ.ΑΣ στα Εξάρχεια : 250 αστυνομικοί θα δίνουν το παρών καθημερινά

«Κάθε ημέρα περίπου 180-250 αστυνομικοί θα δίνουν το παρών στα Εξάρχεια και στα πέριξ. Η ΕΛ.ΑΣ θα μείνει στα Εξάρχεια και έχει ολόκληρο σχεδιασμό σταδιακής επέκτασης και μόνιμης παρουσίας. Δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος όπου υπήρχαν κάποιες περιστασιακές μαζικές αστυνομικές επιχειρήσεις κι ύστερα οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ αποσύρονταν από τα Εξάρχεια λόγω της πίεσης των αντιεξουσιαστών, των «ανταποδοτικών» επιθέσεων ή γιατί δημιουργούντο άλλες ανάγκες αστυνόμευσης (όπως η τεράστια ανάλωση δυνάμεων τη περίοδο 2010-2012 στην Κερατέα) . Θα υπάρχει σεβασμός στον αντιεξουσιαστικό χώρο και στόχος μας είναι να αποφευχθούν αστυνομικές αυθαιρεσίες. Στόχος μας επίσης είναι να επανέλθει η νομιμότητα στην περιοχή και να γίνει δεκτή η παρουσία των αστυνομικών, ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά το 1974-1975, έτσι ώστε να περιορισθεί η δράση κακοποιών και να παύσει να είναι ορμητήριο εμπόρων ναρκωτικών κλπ. Γνωρίζουμε ότι θα είναι μια δύσκολη περίοδος, με πολλές αντιδράσεις και πιθανές επιθέσεις όμως δεν θα υπάρξει υποχώρηση. Υπάρχουν φόβοι και για επεισόδια στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης –από τον ισχυρό, αντιεξουσιαστικό χώρο της συμπρωτεύουσας- λόγω των εκκενώσεων των καταλήψεων αλλά και της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Ηδη έχει αρχίσει ο σχετικός σχεδιασμός. «Οπλα» για την ΕΛ.ΑΣ θα είναι οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα -μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου- που προβλέπουν την ρίψη μολότοφ σε κακούργημα ή τις φυλακίσεις για επιθέσεις σε δημόσια κτίρια, σε εταιρείες».

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησαν, μιλώντας προς «Το Βήμα» στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Ταξης και της ΕΛ.ΑΣ ύστερα από ένα πενθήμερο επεισοδίων και επιθέσεων κατά αστυνομικών δυνάμεων στα Εξάρχεια όπου ομάδες ένστολων έφθασαν μέχρι και την πλατεία Εξαρχείων. Οπως συμπληρώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι «γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στον αντιεξουσιαστικό χώρο εδώ και αρκετούς μήνες και υπάρχει ειδικός σχεδιασμός και από εκείνη την πλευρά. Φάνηκε από τον τρόπο «οχύρωσης» και ετοιμότητας αναρχικών και κυρίως μελών του «Ρουβίκωνα» στον κατειλημμένο κινηματογράφο “Boξ» με βάση το βίντεο που ήδη δημοσιοποιήθηκε. Ο χώρος αυτός ανήκει σε φορέα του δημοσίου και είναι ιδιαίτερο , κεντρικό ζήτημα ο τρόπος δράσης της ΕΛ.ΑΣ για αυτόν. Κύριο ζήτημα παραμένει η ενίσχυση των ΜΑΤ με 400 άτομα .Οπως και η ενεργοποίηση, σε δεύτερη φάση της υπό ανασύσταση «ομάδας Δέλτα», όπου όμως πρεπε ι να λυθεί και το θέμα πού θα ενταχθούν υπηρεσιακά, αφού υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για να αποτελούν τμήμα των ΜΑΤ. Κάτι που ίσως εμποδίσει και την λειτουργία της ως δύναμη ευρύτερης αστυνόμευσης».

Προ ολίγων ωρών σε ανάρτηση σε διαδικτυακό χώρο αντιεξουσιαστών σημειωνόταν «οι καταλήψεις είναι απ’ τις κυριότερες δομές του αναρχικού αγώνα, είναι ένα μέρος στο οποίο δομούνται τα θεμέλια μιας συλλογικής ζωής και χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης, καθώς δίνεται η ευκαιρία στα άτομα να δράσουν ελεύθερα και αντιεραρχικά ενάντια στα πρότυπα που προωθεί το καπιταλιστικό σύστημα. Στους χώρους αυτούς ζυμώνονται τα άτομα μεταξύ τους και οξύνονται συνειδήσεις, δημιουργείται δηλαδή ένας πυρήνας αυτοοργάνωσης και αυτοδιεύθυνσης. Απέναντι στους κοινούς μας εχθρούς και σε κάθε σημείο που εκδηλώνεται η καταστολή, να αντιτάξουμε την αλληλεγγύη, τον κοινό μας αγώνα που θα ανατρέψει τον σάπιο κόσμο της εξουσίας και θα ανοίξει το δρόμο για την κοινωνική επανάσταση, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας».