Στο «κόκκινο» η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ διέταξαν την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στα βόρεια σύνορα της χώρας και ανέβαλαν τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων, καθώς η ένταση με το ένοπλο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου παραμένει υψηλή.

Σύμφωνα με το επιτελείο, ο στρατός ξηράς, η πολεμική αεροπορία, το πολεμικό ναυτικό και η υπηρεσία πληροφοριών αύξησαν το επίπεδο «ετοιμότητάς τους» για να αντιμετωπίσουν «διάφορα σενάρια στην περιοχή [ευθύνης] της βόρειας διοίκησης». Ο ισραηλινός στρατός μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter βίντεο στο οποίο εικονίζονται άρματα μάχης και μονάδες του στρατού ξηράς εν κινήσει προς την περιοχή.

Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Χεζμπολάχ — οι δύο πλευρές ενεπλάκησαν σε ένοπλη σύρραξη το 2006 — έχουν θέσει τις δυνάμεις τους σε κατάσταση συναγερμού από την περασμένη Κυριακή, όταν χρησιμοποιήθηκαν UAVs για μια επίθεση που μια πηγή στην περιοχή ανέφερε πως είχε στόχο εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων ακριβείας.

Η Χεζμπολάχ επέρριψε την ευθύνη για την σπάνια επίθεση σε νότιο τομέα της Βηρυτού, που αποτελεί προπύργιό της, στο Ισραήλ και διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα. Διέψευσε ότι διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων υψηλής ακρίβειας. Ο Λίβανος κατηγόρησε την ισραηλινή ηγεσία ότι αναζητεί πρόσχημα για να εξαπολύσει επίθεση.

Χωρίς να αναλάβει ρητώς την ευθύνη για τις επιθέσεις με τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε στοιχεία για αυτήν που αποκάλεσε εκστρατεία με την υποστήριξη του Ιράν και στόχο η Χεζμπολάχ να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάζει πυραύλους μεγάλης ακρίβειας.

Όπλα αυτού του είδους, που η Χεζμπολάχ έχει επιβεβαιώσει στο παρελθόν πως διαθέτει, θα μπορούσαν να θέσουν δυνητικά υπό αμφισβήτηση τη συντριπτική ισραηλινή υπεροπλία σε περίπτωση μελλοντικού πολέμου, αφού θεωρητικά επιτρέπουν στο σιιτικό κίνημα να πλήξει στρατιωτικούς ή πολιτικούς στόχους, όπως υποδομές ζωτικής σημασίας.