ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες Πάτρα 2019 ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

Νίκος ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ: “Η χαρά και η στενοχώρια μας”

Αξιότιμε Πρόεδρε της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων,

Αξιότιμα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων και των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών,

Κυρίες και κύριοι…
Απόψε ζούμε μια οξύμωρη κατάσταση…
Είναι πρώτα απ’ όλα ευχάριστη διότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία μιας μεγάλη διοργάνωση που η Πάτρα και η Ελλάδα, όλοι μας και όλοι σας, την κάναμε ακόμη μεγαλύτερη.
Αλλά είναι και στενόχωρη: μετά από μια γεμάτη εβδομάδα μας κυριεύει η μελαγχολία, διότι θα πρέπει να ρίξουμε την αυλαία και να αποχαιρετιστούμε με την ελπίδα ότι κάπου, κάποτε, με κάποιους θα ξανασμίξουν οι δρόμοι μας.
Εδώ απόψε τελειώνει η αθλητική γιορτή τη Μεσογείου. Εδώ απόψε βάζουμε μια άνω τελεία και ανανεώνουμε το ραντεβού μας…
Για μια εβδομάδα, τα σφριγηλά αθλητικά νιάτα 26 χωρών της Μεσογείου, πάνω από 700 αθλητές, «τον αγώνα τον καλόν ηγωνίσθησαν».
Με αληθινή άμιλλα, με γνήσιο αθλητικό πνεύμα, με δύναμη, με όραμα, με υψηλές προσδοκίες και με το βλέμμα στο ανοικτό ορίζοντα τους.
Από τη περασμένη Κυριακή μέχρι σήμερα ζήσαμε όλοι στον ρυθμό του Πατρέα που μας πήγε βόλτα στη θάλασσα, στη λίμνη, στην πισίνα, στα νερά και στην άμμο, σε δυο πόλεις, σε τέσσερις εγκαταστάσεις και σε δέκα γήπεδα…
Όλες αυτές τις μέρες και τις νύχτες ξεφύγαμε από τη ρουτίνα μας και η Πάτρα έγινε ένας ομφαλός της αθλητικής γης: οι προβολείς έπεσαν εδώ και φώτισαν την πόλη μας, την πατρίδα μας, τους Αγώνες και όλη τη Μεσόγειο που είναι ένα πολύ δυναμικό σημείο αναφοράς στον πλανήτη.
Μοντέρνοι, ξεχωριστοί και συναρπαστικοί αγώνες, μεγάλα ρεκόρ, συγκλονιστικές προσπάθειες, συναισθήματα, συγκινήσεις, στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στο μυαλό και στην καρδιά μας και πάντοτε θα τις νοσταλγούμε.
Λυπόμαστε πολύ που τελείωσαν οι αγώνες, μα χαιρόμαστε που έγιναν και τους ζήσαμε.
Η Πάτρα κέρδισε το στοίχημα. Η Ελλάδα ξαναμπήκε στο παιχνίδι των μεγάλων διοργανώσεων και ατενίζει προς τα εμπρός με καθαρό βλέμμα και αισιόδοξη ματιά.
Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων που εμπιστεύθηκε την Ελλάδα και την Πάτρα, τις 26 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τους αθλητές, τους προπονητές, τους διαιτητές, τους κριτές, τους συνοδούς των αποστολών.
Θέλω επίσης να απευθύνω τις ευχαριστίες μου προς την ελληνική κυβέρνηση για την καθοριστική υποστήριξη της.
Ευχαριστώ θερμά τα μέλη των προηγούμενων Οργανωτικών Επιτροπών…
Ευχαριστώ πολύ τις υπηρεσίες του Δήμου, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική, τον Ερυθρό Σταυρό, τους χορηγούς και όλους τους φορείς, οι οποίοι συνέβαλαν στην εύρυθμη διεξαγωγή των Αγώνων…
Ευχαριστώ το προσωπικό και τους εθελοντές μας που αφοσιώθηκαν ψυχή τε και σώματι σε αυτή την εθνική αθλητική διαδικασία.
Και βεβαίως θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εσάς, τον κόσμο της Πάτρας που παρά τις δυσκολίες γεμίσατε τα γήπεδα και δώσατε έντονο και εντυπωσιακό παρών στους Αγώνες.
Απόψε τελειώνουν αυτοί οι αξέχαστοι Αγώνες και αρχίζει να τρέχει η κληρονομιά που αφήνουν, ώστε να επενδύσουμε πάνω σε αυτή την υπόθεση, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ανθρώπινου δυναμικού, εμπειρίας και τεχνογνωσίας.
Καληνύχτα, καλή διασκέδαση στην αποψινή γιορτή, με το καλό να ξανανταμώσουμε..
Εύχομαι στις ξένες αποστολές καλό ταξίδι στις χώρες σας.

 

Έχω την τιμή να προσκαλέσω τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, κύριο Amar ADDADI να λάβει τον λόγο.

Ο λόγος τον οποίο εκφώνησε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Αmar ΑDDADI στην Τελετή Λήξης, που πραγματοποιείται απόψε στην Εγκατάσταση “Αρτεμις”.

Αmar ADDADI: “Και τα καλύτερα κάποτε τελειώνουν”
Αγαπητοί φίλοι Έλληνες,
Αγαπητοί φίλοι της αθλητικής Μεσογειακής οικογένειας,
Ακόμη και τα καλύτερα κάποτε τελειώνουν! Φτάσαμε στο τέλος αυτής της θαυμάσιας περιπέτειας των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων στην Πάτρα.
Ζήσαμε μια υπέροχη εμπειρία.
Οι ΙΙ Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και όλοι μαζί γράψαμε ακόμα μια όμορφη σελίδα στην ιστορία των Μεσογειακών Αγώνων.
Τα συγχαρητήρια μας σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτούς τους Αγώνες.
Τις θερμές μας ευχαριστίες:
Προς την κυβέρνηση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Ελευθέριο ΑΥΓΕΝΑΚΗ.
Προς τον Δήμαρχο της Πάτρας, ο κ. Κώστα ΠΕΛΕΤΙΔΗ και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρο ΚΑΠΡΑΛΟ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Προς τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, ο κ. Νίκο ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟ και τους εργαζόμενους που έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά.
Τα θερμά συγχαρητήρια μας σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν:
Σε εκείνους που νίκησαν αλλά και σε εκείνους που ηττήθηκαν. Χάρη σε εσάς, είχαμε στιγμές έντονης συγκίνησης. Σημειώσατε πολύ καλές επιδόσεις. Καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ.
Ευχαριστούμε όλους τους προπονητές, αξιωματούχους, κριτές και διαιτητές, τις ιατρικές ομάδες, τους τεχνικούς επιτετραμμένους των Διεθνών Ομοσπονδιών. Η συνεργασία σας ενισχύει τη δυναμική των Αγώνων και όλοι σας αξίζετε μια θέση στο βάθρο.
Την αναγνώριση μας επίσης αποδίδουμε προς τις υπηρεσίες ασφάλειας, την πολιτική προστασία, τον Ερυθρό Σταυρό και την ακτοφυλακή. Νοιώθαμε ασφαλείς και προστατευμένοι καθ’ όλο το 24ωρο.
Ευχαριστούμε ακόμα τα πολυάριθμα εθνικά και διεθνή ΜΜΕ που κάλυψαν αυτή τη 2η έκδοση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων.
Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές, ήσασταν όλοι θαυμάσιοι! Διαθέσιμοι και αφοσιωμένοι, ικανοί και ευχάριστοι: είστε ένας βασικός παράγοντας για την επιτυχία των αγώνων. Είμαστε υπερήφανοι για σας, είστε ένας θησαυρός.
Ευχαριστούμε τους πολίτες της Πάτρας. Οι συμμετέχοντες των είκοσι έξι μεσογειακών χωρών που έλαβαν μέρος σε αυτούς τους Αγώνες, είναι ευγνώμονες για το ζεστό σας καλωσόρισμα, τη φιλία και τη γενναιοδωρία, όπως ορίζει η ελληνική παράδοση. Θα κρατήσουν τις ομορφότερες αναμνήσεις από τη παραμονή τους εδώ στην Πάτρα.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η φλόγα και το πνεύμα των Μεσογειακών Αγώνων που έλαμψαν στην Πάτρα, θα συνεχίσουν να φωτίζουν ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, με ένα αληθινό μήνυμα ελπίδας και ειρήνης.
Να έχετε ένα ασφαλές ταξίδι επιστροφής και καλή επιτυχία για τη συνέχεια.
Κυρίες και κύριοι,
Κηρύσσω τη λήξη της δεύτερης έκδοσης των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Πάτρα 2019 και καλώ την αθλητική Μεσογειακή Οικογένεια να παρευρεθεί στην τρίτη έκδοση των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων το 2023.

Με έντονα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης, αλλά και (της αναπόφευκτης σε τέτοιες περιπτώσεις) μελαγχολίας έπεσαν απόψε οι τίτλοι τέλους των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων.
Η αυλαία έπεσε σε συγκινητική ατμόσφαιρα

Η δεύτερη έκδοση του θεσμού που φιλοξενήθηκε στην Πάτρα και στο Αγρίνιο ολοκληρώθηκε με την Τελετή Λήξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Εγκατάσταση “Άρτεμις” και εκτός από την έννοια του αποχαιρετισμού, ενείχε και εκείνη της ανανέωσης του ραντεβού των αθλητών και των αθλητριών της Μεσογείου.

Απόψε τερματίσθηκε το ταξίδι της κόκκινης μπάλας που άρχισε την περασμένη Κυριακή., αλλά (με τη λογική του Τόμας Ελιοτ, ο οποίος έγραψε ότι “τέλος είναι το σημείο απ’ όπου αρχίζουμε”) ταυτοχρόνως αρχίζει ένα καινούργιο ταξίδι προς τον επόμενο προορισμό, σε τέσσερα χρόνια από τώρα.

Σε μια νοηματική αλληλουχία με την Τελετή Εναρξης, απόψε το κορίτσι που κρατά την κόκκινη μπάλα και τα υπόλοιπα παιδιά φεύγουν από την Πάτρα και αναζητούν το καινούργιο λιμάνι τους…

Βλέπουν την κόκκινη μπάλα που αποτελεί το κοινό σημείο αναζήτησης και πλησιάζουν κοντά της…

Συναντιούνται στο κέντρο του γηπέδου, αγκαλιάζονται, μοιράζονται την μπάλα και τη χαρά του παιχνιδιού, ενώ την ίδια στιγμή κορδέλες στα χρώματα των Αγώνων κινούνται στον αέρα και σηματοδοτούν όλα αυτά που προσπόρισε το όμορφο ταξίδι…

Την ευγενή άμιλλα, την ειρήνη, τη φιλία, την αδελφοσύνη…
Και όταν ο χορός τελειώσει, όπως και οι Αγώνες, φεύγουν όλοι τρέχοντας και αφήνουν πίσω το κορίτσι μαζί με ένα αγόρι…
Το κορίτσι του δίνει τη μπάλα. Οι Αγώνες παραδίδονται στην επόμενη διοργανώτρια πόλη.
Στη συνέχεια ακολουθεί μια γιορτή αποχαιρετισμού με την υπόσχεση του επόμενου ανταμώματος τους στους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες του 2023.
Η Τελετή Λήξης αποτελεί μια γιορτή των 26 εθνών, ένα πάρτι αποχαιρετισμού των αποστολών και μια εκδήλωση στην οποία η Οργανωτική Επιτροπή τιμά και ευχαριστεί τους αθλητές, όλους τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές για την παρουσία τους στη διοργάνωση και στην πόλη.

Οι 26 αποστολές εισέρχονται στο γήπεδο με τους σημαιοφόρους τους, χωρίς ωστόσο να είναι στοιχημένοι στη σειρά, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο των Τελετών Έναρξης.

Στην πραγματικότητα νιώθουν ότι συμμετέχουν σε ένα πάρτι αποχαιρετισμού και συνάμα δίνουν ραντεβού για το επόμενο αντάμωμα τους.

Με πολύ χορό και μουσική μέσω σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, με χορευτές ακροβάτες και άλλους καλλιτέχνες σηματοδοτείται το τέλος της μεγάλης γιορτής της Πάτρας, της Ελλάδας, της Μεσογείου και του αθλητικού κόσμου.

Από του βήματος της σκηνής εκφώνησαν λόγους ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της “Πάτρα 2019”, Νίκος ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Amar ADDADI.

Ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Ιάκωβος ΦΙΛΙΠΠΟΥΣΗΣ παρέλαβε τη σημαία των Αγώνων που θα παραδοθεί στους αμφιτρύωνες της διοργάνωσης του 2023, η οποία δεν έχει ανατεθεί ακόμη.

Στην Τελετή Λήξης συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Χορωδία και η Φιλαρμονική της Πολυφωνικής Πατρών και άγημα της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου
Οι συντελεστές της Τελετής:
Καλλιτεχνική Σύλληψη και Εκτέλεση: Πάρης Λαλιώτης
Σχεδιασμός Κοστουμιών και Σκηνικών : Πάρης Λαλιώτης
Παρουσίαση: Γιώργος Λιανός
Χορογραφίες: Garry Mardon-G2 EntertainmentGroup
Θεατρική ομάδα: Χ Saltibagos

Video: Χρήστος Ορτέντζιο
Video – Animation – Music : RobinSkouteris

Σχεδιασμός χορογραφημένων πυροτεχνημάτων : Παύλος Νάνος
Σχεδιασμός φωτισμού : Νίκος Σωτηρόπουλος

Σχεδιασμός ήχου : Δημήτρης Αγγελόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής (εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής): Σπύρος Στασινόπουλος
Οργάνωση παραγωγής : Ευθύμιος Κατής
Παραγωγή:ΔΙΗΧΟ