Ο Μπόρις Τζόνσον κλείνει μέσα Σεπτεμβρίου τη Βουλή για να μην μπλοκάρουν οι βουλευτές ένα άτακτο Brexit

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το Brexit στη Βρετανία με τον Μπόρις Τζόνσον να ετοιμάζεται να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ αναστολή της λειτουργίας της Βουλής λίγες μέρες αφότου επιστρέψουν στα έδρανά τους οι βουλευτές τον Σεπτέμβριο και μόλις λίγες εβδομάδες πριν την προθεσμία εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Στόχος του Τζόνσον, όπως σχολιάζει ο βρετανικός Τύπος, είναι να εμποδίσει τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν και τους λοιπούς πολιτικούς αντιπάλους και βουλευτές να αποτρέψουν ένα άτακτο Brexit, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συνάψει μια νέα συμφωνία με την Ένωση.

Κόμματα της αντιπολίτευσης ήλπιζαν σε μια υποστήριξη από Συντηρητικούς βουλευτές που αντιτίθενται σε μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αλλά με την κίνηση του Τζόνσον δεν απομένει επαρκής χρόνος για να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας της Βουλής. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιμένει ότι το Brexit θα γίνει κανονικά στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία. Τα σχέδια του Τζόνσον έχουν ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και μάλιστα διατυπώνονται έντονες διαμαρτυρίες στο hashtag #ΒlocktheCoup («Μπλοκάρετε το Πραξικόπημα) στο Twitter. O αντιπρόεδρος των Εργατικών, Τομ Γουάτσον, σχολίασε ότι πρόκειται για μια «σκανδαλώδη επίθεση κατά της δημοκρατίας μας», ενώ η στερλίνα πήρε την κάτω βόλτα μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα για τις προθέσεις του Τζόνσον.