Νίκος Κανελλάκης: Μέγα ψεύδος ότι η νέα Οργανωτική Επιτροπή βρήκε «άδεια ταμεία».

Ο Νίκος Κανελλάκης, υπό παραίτηση πρόεδρος του ΠΕΑΚ Πάτρας και παραιτηθείς Γραμματέας  της Οργανωτικής Επιτροπής των ΙΙ Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα το 2019, έκανε την εξής δήλωση:

Τις τελευταίες ημέρες και καθώς πλησιάζουμε στην έναρξη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας, παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια των μελών της νέας Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων και κατ’ επέκταση της πολιτικής ηγεσίας του υφυπουργείου Αθλητισμού, να πείσει την κοινή γνώμη πως βρήκε «καμένη γη» και πως σε διάστημα δυο εβδομάδων έχει υλοποιήσει τα πάντα για τη φιλοξενία της διοργάνωσης. Φυσικά, οι ισχυρισμοί τους δεν μπορούν να πείσουν κανέναν, αφού όλοι γνωρίζουν, πως οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις, όπως είναι οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες, απαιτούν πολύμηνη προετοιμασία. Κατά συνέπεια δεν θα μείνουμε στην απέλπιδα προσπάθεια της νέας Οργανωτικής που θέλει να πείσει πως όλα έγιναν «κατόπιν ενεργειών» της, θυμίζοντας  νομάρχη της δεκαετίας του ‘ 70.

Εξάλλου, ο πολιτικός χώρος τον οποίον εκφράζουν, μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους νοοτροπίες και πρακτικές.

Ωστόσο, από την πλευρά μας, θέλουμε να καταστήσουμε σαφή ορισμένα ζήτημα, τα οποία, αν και τα μέλη της νέας Οργανωτικής Επιτροπής γνωρίζουν,κάνουν πως τα αγνοούν, αφού με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετείται τόσο, το σαθρό αφήγημά τους περί μηδενικής προετοιμασίας, αλλά και η πρεμούρα τους για απευθείας αναθέσεις της τελευταίας στιγμής, με άγνωστες διαδικασίες επιλογής.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, αμισθί, την ευθύνη της διοργάνωσης των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας, κινηθήκαμε με ένα βασικό γνώμονα σε όλες ανεξαιρέτως τις αποφάσεις μας: Το σεβασμό του Δημόσιου Χρήματος.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ακυρώσαμε διαγωνισμούς και απορρίψαμε εισηγήσεις – γραπτές και προφορικές – της «τελευταίας στιγμής» και χωρίς αιτιολόγηση και τεχνικά χαρακτηριστικά των στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς διαπιστώσαμε ότι ήταν υπερκοστολογημένες και δεν διστάσαμε να έρθουμε σε σύγκρουση με τον  Γενικό Διευθυντή, για τον λόγο αυτό.

Για το ρόλο του κ. Γενικού Διευθυντή, ο οποίος σημειωτέον όχι μόνο παραμένει στη θέση του ως έμμισθο στέλεχος, αλλά αναβαθμίστηκε από τον υφυπουργό Αθλητισμού  σε μέλος της νέας Οργανωτικής Επιτροπής, (η οποία στην ουσία, ελέγχει το έργο του!), θα μιλήσουμε εκτενέστερα μετά τη λήξη των Αγώνων. Αποτελούν ανοιχτά θέματα το πως επιβλήθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων και το πως λειτούργησε κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Πάντως σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι αποτελεί μέγα ψεύδος ότι η νέα Οργανωτική Επιτροπή βρήκε «άδεια ταμεία».

Ο αρχικός προϋπολογισμός των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, ανερχόταν στα 5,5 εκατ. ευρώ και παρά τις προφορικές δεσμεύσεις του κ. Γενικού Διευθυντή πως θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού, εμείς κινηθήκαμε με γνώμονα αυτά τα χρήματα. Χρήματα που υπάρχουν κατατεθημένα στους Τραπεζικούς Λογαριασμούς της Οργανωτικής Επιτροπής, καθώς δεν προχωρήσαμε σε πληρωμές συμβάσεων, καθώς διαπιστώσαμε ότι οι εισηγήσεις που μας έφερναν δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Έτσι, τα περισσότερα δεσμευμένα αφορούν σε ποσά που δεν έχουν καταβληθεί, διότι οι «έμπειρες» εισηγήσεις δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Κατά συνέπεια, το Δημόσιο Χρήμα υπάρχει και δεν δημιουργείται υποχρέωση να εκταμιευτεί για να καλύψει σύμβαση, η οποία δεν έχει στην ουσία εκτελεστεί. (Άλλωστε ο οποιοσδήποτε Έλεγχος σε δαπάνες που αφορούν σε Δημόσιο Χρήμα, αφορά «ισότιμα» και αυτόν που συμβασιοποιεί αλλά και αυτόν που πληρώνει. )

Το αρχικό πλάνο, με το οποίο ξεκίνησε η πορεία της Οργανωτικής Επιτροπής των ΙΙ Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων Πάτρα 2019, είχε πολλές αλλαγές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά από εισήγηση του Έμπειρου Γενικού Διευθυντή, ο οποίος μάλιστα, έκανε κάτι πρωτοποριακό. Αφού, σωστά,  αναμόρφωσε το πλάνο των αγώνων,λόγω του γεγονότος ότι δεν θα γίνονταν οι αγώνες στον χώρο της Αγυιάς, δεν παρέδωσε ποτέ το πλάνο αυτό.

Σχετικά με τις μη συμβασιοποιημένες ανάγκες τομέων,αυτές δεν προχώρησαν, διότι δεν έγιναν αποδεκτές οι εισηγήσεις των αρμόδιων τμημάτων. Οι εισηγήσεις αυτές, προς την προηγούμενη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής, είχαν την έγκριση του καθ’ ύλην αρμόδιου, όπως συμβαίνει σε κάθε Εταιρεία, Γενικού Διευθυντήκαι δεν έγιναν αποδεκτές λόγω υπερκοστολόγησης.

Για τον ίδιο λόγο, κατέβηκαν δύο διαγωνισμοί, του ιματισμού και των ψηφιακών εκτυπώσεων, όταν μετά την ανάρτησή τους διαπιστώθηκε ότι ήταν υπερκοστολογημένοι και αναντίστοιχοι με την προϋπολογισμό της διοργάνωσης.

Επιπλέον, από κάποιους τομείς, δεν λάβαμε ποτέ εισηγήσεις μέχρι τη λήξη της θητείας μας.

Τελικά,  κακώς εμπιστευτήκαμε ανθρώπους, οι οποίοι, σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΜΑ και με τους δικούς τους ισχυρισμούς, ήταν γνώστες της αγοράς γύρω από ζητήματα αθλητικών διοργανώσεων.

Κι αυτό γιατί, σε κανένα διαγωνισμό δεν μπόρεσαν να προσελκύσουν αντίστοιχους ενδιαφερόμενους, μεταχειριζόμενοι τη δικαιολογία ότι φταίνε οι όροι των Διαγωνισμών που διέπουν το Δημόσιο, οι οποίοι και αναγράφονται στα αναρτημένα νόμιμα τεύχη.

Πως δικαιολογείται όμως,να καταλήγουν άγονοι, διαγωνισμοί, τους οποίους, ο κ. Διευθυντής και οι στενοί συνεργάτες αυτού,τους είχαν ελέγξει και είχαν αφαιρέσει οτιδήποτε αποτρεπτικό, προκειμένου να τους κάνουν ελκυστικούςγια την «αγορά»;

Το λάθος, επομένως, προσδιορίζεται στη μη έγκαιρη απομάκρυνση των εν λόγω «στελεχών» από τις θέσεις τους. Και σε αυτό, έχουμε ευθύνες, τις οποίες αποδεχόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, έστω και την ύστατη στιγμή, στην επιτυχία των Αγώνων που θα φέρει διεθνή προβολή της Πάτρας.

Για όλα τα υπόλοιπα, είμαστε αποφασισμένοι να μιλήσουμε μετά τις 9 Σεπτεμβρίου.