Μεγάλη συναυλία για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, στις εκδηλώσεις «Πρέσπες 2019»

Δεν έπεφτε …καρφίτσα στη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Νέο Πάρκο Φλώρινας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρέσπες 2019» για τα ενενήντα πέντε χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη.

Στη συναυλία συμμετείχε η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», και στο πρώτο μέρος ο Βασίλης Λέκκας τραγούδησε τις ερωτικές μελωδίες του Μίκη ενώ στο δεύτερο μέρος η Πάολα, έπειτα από παρότρυνση του ίδιου του συνθέτη ερμήνευσε δεκατρία τραγούδια του.

Οι οργανωτές εκτιμούν ότι η χθεσινή μουσική παράσταση ήταν μια από τις πολυπληθέστερες συναυλίες που έχουν πραγματοποιηθεί στη Φλώρινα από την ιστορία του θεσμού και σύμφωνα με υπολογισμούς της αστυνομίας την παρακολούθησαν περί τους 6.000 θεατές. «Μόνο η συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο ίδιο σημείο της πόλης ξεπέρασε σε κόσμο αυτό που ζήσαμε χθες» δήλωσε με ενθουσιασμό στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων Γιώργος Λιάνης.

«Βάπτισμα πυρός» στην ερμηνεία μεγάλων Ελλήνων συνθετών ήταν η συμμετοχή της νεαρής ερμηνεύτριας από τη Φλώρινα, Έλενας Φερεντίνου.

Μετά το τέλος της συναυλίας πλήθος κόσμου «πολιόρκησε» για μια χειραψία και ένα αυτόγραφο τους δύο τραγουδιστές, ενώ υπήρξε και ένα στιγμιότυπο, όταν ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη πλησίασε την Πάολα λέγοντάς της, «είμαι ο γιος του γελαστού παιδιού που μόλις τραγούδησες».

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την εμβληματική βραδιά του Αγίου Αχιλλείου, όπου ο Μανώλης Μητσιάς και η Καριοφυλλιά Καραμπέτη θα ερμηνεύουν στίχους και τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων ποιητών όπως της Σαπφούς, ‘Αγγελου Σικελιανού, Κωστή Παλαμά, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Γκάτσου, μέχρι τους σημερινούς μεγάλους τραγουδοποιούς όπως Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Διονύση Σαββόπουλο, Λίνα Νικολακοπούλου κλπ.

Στο δεύτερο μέρος η Έλλη Πασπαλά και η Dilek Koc θα ερμηνεύσουν μουσικές και τραγούδια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.

Οι οργανωτές το βράδυ το Σαββάτου στη μισοφωτισμένη Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου θα τιμήσουν μια εξέχουσα μορφή της αρχαιολογίας, τον άνθρωπο που ανέσκαψε την Βυζαντινή Βασιλική και βρήκε τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ, ενώ την ίδια στιγμή με το έργο του ανέδειξε το βυζαντινό παρελθόν της περιοχής Πρεσπών με την αναστήλωση του ναού του Αγίου Γερμανού: τον αείμνηστο καθηγητή Νίκο Μουτσόπουλο που πρόσφατα έφυγε από την ζωή. Θα δώσουν το όνομά του στην πλωτή γέφυρα που συνδέει το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου με τη στεριά, και έχει ετοιμαστεί ήδη μια προτομή, δωρεά της οικογένειας Μουτσόπουλου, που θα κοσμεί την είσοδο στη γέφυρα του Αχ. Αχιλλείου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των διοργανωτών, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις, ενώ βρίσκονται ήδη στην Φλώρινα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Δημήτρης Βίτσας και ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Χαρίτσης. Στη Φλώρινα βρίσκεται ήδη ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης ενώ αναμένεται και η βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ως εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ