Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης διαψεύδουν ότι πλοία τους πήγαν να παρεμποδίσουν βρετανικό τάνκερ

Οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν σήμερα τον ισχυρισμό αξιωματούχων των ΗΠΑ, όπως μεταδόθηκε από το CNN και άλλα ΜΜΕ, κατά τον οποίο οπλισμένα σκάφη τους αποπειράθηκαν να σταματήσουν και να καταλάβουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο χθες Τετάρτη, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Πέντε σκάφη, τα οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανήκαν στη ναυτική δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης, πλησίασαν βρετανικό τάνκερ που έπλεε μεταφέροντας πετρέλαιο από τον Κόλπο χθες Τετάρτη και απαίτησαν να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα, κοντά στο στενό του Χορμούζ, αλλά αποσύρθηκαν όταν βρετανική φρεγάτα τα προειδοποίησε μέσω ασυρμάτου και έστρεψε τα όπλα της σε αυτά» είχε γράψει νωρίτερα το CNN.

Η ανακοίνωση του Λονδίνου

Τρία ιρανικά πλοία προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διέλευση ενός βρετανικού πλοίου, του British Heritage, από το Στενό του Χορμούζ, όμως απομακρύνθηκαν έπειτα από προειδοποίηση μιας βρετανικής φρεγάτας, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση.

«To HMS Montrose αναγκάστηκε να μπει μεταξύ των ιρανικών πλοίων και του British Heritage και να εκδώσει προειδοποιήσεις προς τα ιρανικά πλοία, τα οποία τότε απομακρύνθηκαν», ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή του.

«Ανησυχούμε από αυτή την ενέργεια και εξακολουθούμε να καλούμε τις ιρανικές αρχές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Το συμβάν σημειώθηκε περίπου μία εβδομάδα αφού μέλη του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας συνέλαβαν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 στα ανοικτά του Γιβραλτάρ καθώς πίστευαν ότι μετέφερε αργό πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην εμπόλεμη χώρα από την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ