Πολιτικός αναλυτής στη γαλλική «L’ Opinion»: Το λάθος του Τσίπρα ήταν ότι ένιωθε «αήττητος»

Για τους λόγους που αναμένεται να υποστεί ήττα ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές της Κυριακής μίλησε σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «L’ Opinion» ο διακεκριμένος πολιτικός επιστήμονας Νικηφόρος Διαμαντούρος.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να πληρώσει για την αδιαλλαξία του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής», δηλώνει ο Έλληνας επιστήμονας. Σκιαγραφώντας το κλίμα της προεκλογικής εκστρατείας που επικρατεί στην Ελλάδα επισημαίνει:

«Ενώ η ελληνική πολιτική κουλτούρα έχει τροφοδοτηθεί ιστορικά από διαχωρισμούς και συγκρούσεις – με έντονη επιδείνωση τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης – το κλίμα είναι απροσδόκητα ήσυχο! Αυτό αναμφίβολα οφείλεται στο γεγονός ότι, ουδέποτε από το 1928, δεν διεξήχθησαν εκλογές στα μέσα του καλοκαιριού καθώς ένα τμήμα του πληθυσμού είναι ήδη σε διακοπές. Ως εκ τούτου, υπάρχει λιγότερο ενδιαφέρον για τις εκλογές», υποστηρίζει ο Έλληνας πολιτικός επιστήμονας και προσθέτει:

«Τα δύο βασικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ (το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) και η Νέα Δημοκρατία (δεξιά), προσπαθούν σε κάθε περίπτωση να αποφύγουν την αντιπαράθεση. Κάτι το οποίο είναι εντελώς νέο στην Ελλάδα».

«Νομίζω ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέστη κλυδωνισμούς από την ήττα στις ευρωεκλογές, κάτι που δεν είχε φανταστεί Αυτό το κλίμα χαμηλής έντασης, οφείλεται επίσης στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ηγέτη της αντιπολίτευσης και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, να μην επιλέξει μία συγκρουσιακή λογική κατά τη διεξαγωγή της προεκλογικής του εκστρατείας. Έτσι, για πρώτη φορά από το 1996, δεν θα υπάρξει τηλεμαχία μεταξύ των ηγετών των κυριότερων ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Ήταν προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου και ακυρώθηκε. Και οι δύο ανέφεραν ζητήματα προγραμματισμού, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να παραστεί στην έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, αλλά αυτό μοιάζει με μια αστεία δικαιολογία», τόνισε.