«Παράθυρο» για ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Βενεζουέλα αφήνει ο Πομπέο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβουν οι ΗΠΑ στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα, άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μιλώντας στο Fox Business Network. Πρόσθεσε όμως, όπως αναφέρει το ΑΠΕ,  ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε να υπάρξει μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα.

Είχε προηγηθεί διπλωματικός «πόλεμος» ΗΠΑ – Ρωσίας με φόντο τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε απορρίψει νωρίτερα τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα έπεισε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα, λόγω των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για πόλεμο παραπληροφόρησης.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάικ Πομπέο, είχε υποστηρίξει μάλιστα ότι ο Μαδούρο ήταν έτοιμος να φύγει από τη χώρα του το πρωί της Τρίτης, μετά την έκκληση του Χουάν Γκουαϊδό προς τις ένοπλες δυνάμεις να τον στηρίξουν. Άλλαξε όμως απόφαση μετά από παρέμβαση της Ρωσίας.

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είπε στο πρακτορείο Reuters ότι πρόκειται για πόλεμο παραπληροφόρησης.

Η Μόσχα πάντως συνεχίζει να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να οργανώσουν πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και να ρίξουν το ηθικό του στρατού διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις.