120 δόσεις: Στον «πάγο» έως τον Μάιο

Στον «πάγο» έβαλε για πολλοστή φορά η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, το οποίο είχε προαναγγελθεί ότι θα κατετίθετο αυτές τις ημέρες στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιζόταν έως τη Μεγάλη Τρίτη, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, «σκόνταψε» στις ενστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πλέον οι πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία αναμένεται (καλώς εχόντων των πραγμάτων) να πάρουν τον δρόμο προς τη Βουλή τον Μάιο, αφού προηγουμένως συζητηθούν με τους τεχνοκράτες των δανειστών στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά επισήμως στις 6 Μαΐου με την άφιξη των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, αφού οι ευρωπαϊκοί θεσμοί διαμήνυσαν ότι «η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία κανονικά είναι αντικείμενο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης» και ότι «το θέμα έχει δημοσιονομική επίπτωση και επίπτωση στην κουλτούρα πληρωμών», γι’ αυτό θα σταλεί λάθος μήνυμα, εάν η ελληνική πλευρά προχωρήσει χωρίς το «πράσινο φως» των Ευρωπαίων. Παράλληλα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, υποστήριξαν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης για τις 120 δόσεις εξακολουθούν να καλύπτουν στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενώ εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν αναλυτικά για το θέμα οι επικεφαλής των τεχνοκρατών των θεσμών και ότι η κυβέρνηση επιχείρησε ουσιαστικά να κινηθεί μονομερώς σε μια περίοδο που οι Βρυξέλλες κατεβάζουν ρολά λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών.

Το θέμα των ρυθμίσεων, ιδίως για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, «σέρνεται» από το περασμένο φθινόπωρο και οι διαδοχικές εξαγγελίες της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή έχουν επανειλημμένα διαψευστεί. Προχθές η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Open, αρκέστηκε να πει ότι η ρύθμιση θα είναι ανοιχτή για τους οφειλέτες έως το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να αναφέρει όμως πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων. Εξάλλου χθες ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης παραδέχθηκε σε συνάντηση με τη διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ότι η συζήτηση με τους θεσμούς για τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία συνεχίζεται. Σημειώνεται ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου και η ψήφισή του έως τη Μεγάλη Τρίτη είχε προαναγγελθεί την περασμένη εβδομάδα από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος χθες απέφυγε να επαναπροσδιορίσει πότε θα κατατεθεί.